Повідомити про помилку

Розкрадання на 26,8 млн грн: ВАКС арештував віцемера Миколаєва та депутатку одеської міськради

13 серпня 2021 12:22
Події
views 854
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

12 серпня Вищий антикорупційний суд провів два арешти у справі розкрадання 26,8 млн грн під час реконструкції Соборної площі міста Миколаєва. Загалом у справі підозрюються 8 осіб.

10 серпня Коренєва перепинили при перетині кордону з Угорщиною. Він пояснив, що пішов у двотижневу відпустку 7 серпня та планував відпочинок разом з сім'єю. На кордоні до Коренєва звернулися співробітники НАБУ з проханням про взяття показань і перевіркою особистих речей.

10 серпня Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) викрили корупційну схему, внаслідок якої громаді Миколаєва завдано збитків більше ніж 26,8 млн грн.

Як повідомила прес-служба НАБУ, йдеться про заволодіння бюджетними коштами під час виконання робіт із реконструкції Соборної площі в Миколаєві.

Посадовців Миколаївської міськради і двох керівників приватних компаній затримали.

Слідство підозрює, що заступник миколаївського голови намагався залишити територію України.

Мера Миколаєва також повісткою викликали до НАБУ для проведення слідчих дій.

12 серпня Коренєва взяли під варту.

Одним з власників компаній, які фігурують у справі виявилась депутатка міськради Одеси Марина Лозовенко. 12 серпня, її також арештували. За рішенням судді Вищого антикорупційного суду Сергія Мойсак, її направили в СІЗО на 60 діб — до 8 жовтня 2021 року. Однак підозрювана може вийти під заставу, заплативши 1 млн 407 тис. 400 гривень.

Лозовенко підозрюють в розкраданні бюджетних коштів під час будівництва Соборної площі в Миколаєві. Вона проходить у справ як директор підприємства-підрядника реконструкції — «Пік строю». Спочатку проект реконструкції оцінили у 34 млн грн, проте з часом його сума збільшилася вдвічі. Разом, загальна сума відновлення площі склала 89 млн грн. Слідство вважає, що Марина Лозовенко за штучно завищеними цінами закуповувала товари та послуги, після чого підписувала підроблені акти виконаних робіт.

За інформацією прокуратури, перший заступник Коренєва в департаменті ЖКГ Миколаївської міськради Олександр Бризжатий змінив архітектурне рішення центральної площі і додав до проекту два фонтани. І тоді рішенням місцевої міськради розмір фінансування на реконструкцію площі збільшили до 90 млн грн.

У прокуратурі повідомили, що директор департаменту ЖКГ та його заступник навмисне погодили штучно завищені кошторисні розрахунки. Крім того, компанія «Пік строй» двічі брала участь в тендері, і один з них програла. Коли це сталося, чиновники навмисно знайшли помилки в тендерній документації і скасували аукціон. А під час наступних торгів компанія Лозовенко перемогла, — тоді фірма найняла ще одного підрядника — приватну фірму «Імперія води».

«Це важливо, тому що в подальшому, ще до оголошення „Пік строю“ переможцем тендеру, посадові особи „Імперія води“ вели переписку з керівництвом департаменту ЖКГ за погодженням цін на поставку продукції при реконструкції площі», — додала в про час судового засідання прокурор Олена Дроботова.

Коментарі

Інші новини по темi