Повідомити про помилку

В Україні дозволили бустерну вакцинацію від коронавірусу для людей віком 60+

4 січня 2022 14:02
Події
views 374
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Бустерна доза вакцини проти COVID-19 вводиться в Україні для людей віком 60+. Отримати можна через 6 місяців з дати другого щеплення.

Як повідомили в Міністерстві охорони здоров'я, для бустерної дози перевагу надають м-РНК-вакцинам — Moderna або Comirnaty/Pfizer. Вводити їх будуть за наступними схемами:

- перші дві дози Moderna або Pfizer + бустер Moderna або Pfizer

- перші дві дози AstraZeneca (Covishield, SKBio) + бустер Moderna або Pfizer

- перші дві дози CoronaVac + бустер Pfizer

- перші дві дози за змішаною схемою + бустер Moderna або Pfizer


Зміни у вакцинації другою дозою

Ляшко повідомив, що також в Україні змінили схеми використання різних вакцин для основного курсу щеплень від COVID-19, згідно з якими вакцину CoronaVac тепер можна поєднувати з векторними (AstraZeneca) та мРНК-вакцинами (Moderna або Comirnaty від Pfizer).

Крім того, після Moderna або Pfizer тепер можна застосовувати вакцину AstraZeneca. Мінімальний інтервал між дозами — 28 днів.

Щодо вакцинації вагітних, то жінкам, які отримали першу дозу вакцини CoronaVac, а потім завагітніли, для другої дози перевагу слід надавати мРНК-вакцинам Pfizer або Moderna, додав міністр.

За відсутності мРНК-вакцину бустерну дозу можна використовувати вакцину з дозволами в Україні.

Нагадаємо, що найближчим часом має стати доступною генерація відповідних COVID-сертифікатів.

Також найближчим часом має стати доступним генерація відповідних COVID-сертифікатів.

У чому різниця між бустерною та додатковою дозами?

Додаткове щеплення від коронавірусу роблять для того, щоб захистити людей, у яких через стан здоров'я вакцини мають нижчу ефективність. Наприклад, це стосується пацієнтів з онкологією, ВІЛ/СНІДом або імунодефіцитом. Тобто, завдяки уколу вдається досягти рівня захисту організму, який здорові люди отримують завдяки двом дозам COVID-препарату.

Але не слід плутати її з бустерною дозою. Її рано чи пізно потрібно буде зробити всім українцям – щоб продовжити дію вакцини та посилити імунну відповідь організму, яка з часом знижується.

Коментарі

Інші новини по темi