Повідомити про помилку

В КНР після звинувачення віцепрем'єра у зґвалтуванні зникла колишня перша ракетка світу

19 листопада 2021 14:20
Спорт
views 2477
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

2 листопада 2021 року китайська тенісистка Пен Шуай зробила допис у китайських соціальних мережах, у якому викрила факт насильства з боку 75-річного відставного комуністичного всокопосадовця, Чжана Гаолі, який у різні часи обіймав посади першого віце-прем'єра Держради КНР та високопосадовця у системі Постійного комітету Політбюро Комуністичної партії Китаю (до 2018). 

Пен Шуай 35 років. Вона найвідоміша китайська тенісистка у світі та певний час мала статус першої ракетки світу в парному рейтингу.

Пен є володаркою першості на двох турнірах Великого шолому у жіночому парному розряді, а також учасницею трьох літніх Олімпійський ігор — у Ріо, Лондоні та Пекіні.

Після публікації допису у Sina Weibo текст був негайно видаленим, а слідом за ним — усі згадки про нього у китайському інтернеті, в тому числі репости, коментарі та інше.

Пост Пен став першим публічним викриттям сексуального насильства вищим керівництвом Комуністичної партії Китаю в історії. 
Всі її сторінки у соціальних мережах заблоковані.

На захист зґвалтованої дівчини стали спортсмени Наомі Осака, Серена Вільямс, Новак Джокович, Біллі Джин Кінг і Кріс Еверт.

У мережах шириться хеш-тег #WhereIsPengShuai

На цьому тлі китайські державні медіа —  CGTN, CCTV, «Женьмін Жибао», «Сіньхуа» — опублікували листа нібито від імені тенісистки, в якому та  стверджувала, що з нею все чудово, а західна спільнота не має права втручатися у її життя; також у ньому вона оспівувала КНР. 

Головна жіноча тенісна асоціація в світі WTA заявила, що залишить Китай — штаб-квартира організації у Пекіні.

Глава WTA Стів Саймон в інтерв'ю телеканулу CNN підтвердив, що WTA готова розірвати відносини з Китаєм через зникнення тенісистки.

«Наразі наші відносини з Китаєм перебувають на перехресті. Занадто часто виникають подібні ситуації, і ми ставимо бізнес та політику вище за те, що було б правильно. Але це важливіше за бізнес. Ми готові піти з Китаю і долати всі ускладнення, до яких це призведе. Тому що це важливіше. Жінок повинні поважати, а не цензурувати„, — зазначив Стів Саймон.

Спільнота вимагає показати тенісистку, яка зникла.

Також Саймон прокоментував листа, який йому нібито написала тенісистка.

«Ми не знаємо, чи змусили її написати це, чи написали за неї. Але зараз ми не вважаємо його справжнім і не заспокоїмося, доки не зможемо з нею поговорити„, — додав він.

У соціальних мережах все більш популярним стає хештег #WhereisPengShuai. Багато гравців WTA та ATP беруть участь у флешмобі.

 

Коментарі

Інші новини по темi