Повідомити про помилку

«Укрексімбанк»: відреагували ОПУ, Монастирський та Венедіктова, Мецгер склав повноваження

6 жовтня 2021 13:18
Укрексімбанк
views 2939
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Першою з'явилась заява Наглядової Ради «Укрексімбанку».

«Наглядова рада Укрексімбанку на екстреному позачерговому засіданні прийняла рішення відсторонити голову правління Укрексімбанку Мецгера Є. В. від здійснення своїх повноважень на час проведення внутрішнього розслідування Наглядовою радою„, — йдеться в повідомленні.

Наглядова рада принесла вибачення членам знімальної групи проекту журналістських розслідувань «Схеми» Олександру Мазуру та Крилу Овсяному, а також представникам ЗМІ та усьому громадянського суспільства за «прикру та неналежну поведінку голови правління та представників банку».

«Результатом внутрішнього розслідування буде остаточне рішення Наглядової ради щодо повноважень Мецгера Є.В», — наголосили в Наглядовій раді.

Читайте також. Укрексімбанк: Видалене відео відновили. Видно бійку. Питали голову про пов'язаний з «ДНР» кредит

Тимчасово виконуючим обов'язки голови правління банку на час розслідування призначили Єрмакова С.О.

У Офісі президента засудили дії Мецгера.

«Ситуація навколо „Укрексімбанку“ може сприйматися лише негативно. Безумовно, модель поведінки, яку суспільство побачило від представників банку, є неприпустимою. Свобода слова належить до фундаментальних цінностей в Україні. Тому обов'язок посадовців будь-якого рівня – коректно спілкуватися з журналістами та поважати їхнє право ставити будь-які запитання, що мають суспільну важливість. Не має значення, про якого рівня структуру йдеться та чи працює ця структура в державному чи в приватному секторі. Правила поваги до журналістської роботи та формати надання доступу до суспільно важливої інформації давно напрацьовані, і не може бути причини, щоб їх не дотримуватися„, — прокоментував радник голови ОПУ Михайло Подоляк.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський наголосив, що розслідування не забере багато часу.

Водночас після заяви Монастирського на скандал «невідкладно» відреагувала генпрокурор Ірина Венедіктова.
 
«Перешкоджання журналістам не вичистиш з флешок – відповідальність неминуча. Не змінить суті проблеми і складання повноважень. Прокурори і поліцейські активно працюють над розслідуванням цього просто неприпустимого інциденту. Вже найближчим часом відбудуться слідчі дії із потерпілим журналістом і до матеріалів має бути долучений оригінал відновленого відеозапису конфлікту. Відповідальним буде повідомлено про підозру», — написала генпрокурор.
 

Нагадаємо, журналісти «Схем» заявили, що 4 жовтня під час запису інтерв'ю з головою правління державного «Укрексімбанку»  Євгеном Мецгером той змусив охорону та працівників банку насильно відбрати них камери прямо в кабінеті.

Оператора «Схем» скрутили. Водночас журналіст Кирило Овсяний записав на диктофон розмову з Мецгером.

Сам Мецгер заявив, що звернеться в поліцію через дії журналістів. Він стверджував, що ті намагалися вивідати банкову таємницю. Про побиття та насильне утримання журналістів у кабінеті він не обмовився. Не коментувала заяву «Схем» і пресслужба держбанку, який він очолює.

Журналісти зазначили, що Мецгер був фігурантом їхнього розслідування.

У посольстві США висловили стурбованість через інцидент.

Коментарі

Інші новини по темi