Повідомити про помилку

Правозахисники М'янми звинуватили Україну в постачанні зброї хунті

8 вересня 2021 18:07
Події
views 591
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це йдеться в заяві організації Justice for Myanmar.

Правозахисники стверджують, що продовжується розробка проектів між «Укроборонпромом», «Укрспецекспортом» та компанією «Мотор Січ».

Зокрема мова йде про побудову спільного заводу з виробництва БТР-4 у країні.

У червні 2021 року Україна проголосувала за резолюцію Генасамблеї ООН щодо припинення поставок озброєння до країни після військового перевороту у лютому.

В «Укроборонпромі» заявили, що постачання товарів військового призначення до М'янми здійснюється у відповідності до законодавства, але зброї смертельного ураження туди не продають. 

«У 2019-2021 рр. експорт товарів (послуг) військового призначення смертельного ураження до М'янми не здійснювався. Строки дії договорів, їхня вартість, обсяги експорту тощо є конфіденційною інформацією та згідно з умовами договору не підлягає розголошенню третій стороні„, — зазначили в концерні.

«Експорт товарів військового призначення та подвійного використання до будь-якої країни світу, зокрема М'янми, здійснюється державними підприємствами – учасниками ДК „Укроборонпром“ винятково у відповідності з вимогами чинного законодавства та міжнародних зобов'язань України„, — відписали у компанії.

Правозахисники стверджують — Україна все ще постачає комплектуючі до танків, літаків та іншої зброї у М'янму навіть після спроби військового перевороту.

Вони заявляють, що після перевороту українська компанія «Мотор Січ» двічі експортувала двигуни і запчастини до країни:  в травні 2021 року обладнання для турбореактивних двигунів, а в лютому через приватного постачальника ВВС Sky Aviator механічні деталі.

Також повідомляється, що у травні 2021 року «Укроборонсервіс» відвантажив компанії Yatanarpon Aviation більше 164 кг запасних частин до літаків.

Активісти стверджують, що українські підприємства разом із збройними силами М'янми збагачують приватні компанії, які сприяють закупівлі зброї. У русі "Justice for Myanmar" вважають, що такі підприємства мають стати об'єктом санкцій, щоб зупинити потік зброї.

 

Коментарі

Інші новини по темi