Повідомити про помилку

В Білорусі до трьох років засудили українця за участь в протестах

20 вересня 2021 18:21
views 258
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це розповідають білоруські правозахисники центру «Вясна». 

У Мінську суд ухвалив відправити українця Михайла Ференца за грати на 3 роки за участь у Маршах протягом протестних подій серпня-вересня 2020 року, які почались після виборів президента республіки Білорусь.

7 місяців у ізоляторі тимчасового тримання на Окрестіно українцю не зарахували в якості відбуття покарання.

Ференца затримали 16 вересня 2020 року. Відносно нього було винесено постанову про вислання в примусовому порядку з Білорусі, а також про затримання на термін, необхідний для виконання висилки, але першого жовтня рішення про висилку було призупинено.

На суді з'ясувалося, що українця сім місяців утримували в ІТТ на Окрестіно.

Його звинуватили в участі в трьох Маршах в минулому році, а також в організації шляхом адміністрування телеграм-каналу «Сміливі люди» нанесення протестних написів і зображень, вивішування БЧБ-стрічок у дворах Фрунзенського району Мінська.

Провину політв'язень на суді не визнав, відмовився від дачі показань, але виступив з сильним останнім словом, в якому розповів, в тому числі, про психологічне та фізичне насильство з боку силовиків. Суддя Анжела Костюкевич призначила українцеві саме таке покарання, про яке просив держобвинувач Михайло Мануїлов.

Чоовіку інкримінували порушення порядку через блокування громадського транспорту.

«Продовжуючи свій злочинний умисел, виступаючи організатором і керівником, Ференец з метою вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою», придбав, підшукав, виготовив засоби і знаряддя злочину, в тому числі, чорну, білу, червону фарби, папір, білу і червону емаль , БЧБ-стрічки, трафарети, радіостанції, рукавички та інше", — йдеться у заяві слідства.

Після цього, згідно з версією звинувачення, він розподілив обов'язки та сам взяв участь в скоєнні злочину.

Ференец з "невстановленими слідством особами" на будинках на вулицях Жиновича, Лещинського, Кунцевщіна, Колесникова, Прітицкого, Матусевича (прокурор зачитав близько 30 будинків) "з метою публічного вираження незаконними способами своїх суспільно-політичних поглядів і протесту, ведення деструктивної діяльності, спрямованої, в тому числі, на загострення напруженості в суспільстві.

17 вересня український політв'язень виступив з останнім словом. Він заявив, що поліцейські не надали жодного доказу стосовно його участі у мітингу, включаючи записи на відеокамерах, більш того, вони не змогли довести на суді, що  мітинг був забороненим. 

"Немає ні відео моєї участі, хоча у співробітників на формі висить відеореєстратор, і як я бачив за джерелами з мережі, навіть відеокамери є. Де тоді я, який відмовлявся йти з дороги? З того відео, що знайшли у мене в телефоні, там також немає співробітників, які закликають розійтися і що це несанкціонований мітинг. Я не розумію і не побачив фактів, що я точно знав, що я діяв несанкціоновано з владою. Якщо взяти відео з мережі, то можна побачити, що ДАІ перекривало дорогу, включені мигалки. Видно, що ДАІ стоїть на всьому шляху проходження маршируючих білорусів, це мається на матеріалах справи. Тобто ДАІ знало маршрут, здійснювало безпеку проходження колони і все вказує на те, що все було якраз таки сплановано і узгоджено", — зазначив Ференц.

Ференц на суді розповів, що вимагав зустрічі з адвокатом та консулом після затримання, але його жорстоко побили. 

 

 

 

Коментарі

Головне