Повідомити про помилку

Унікальний матч: в 1/8 фіналу чемпіонату Європи з волейболу українці зіграють зі збірною Росії

11 вересня 2021 15:12
Спорт
views 901
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Чоловіча збірна України вийшла в плей-оф чемпіонату Європи з волейболу-2021. В 1/8 фіналу українці зіграють зі збірною Росії.

Матч відбудеться 11 вересня о 18:30 у польському місті Гданськ. Це дуже рідкісний поєдинок на командних чемпіонатах світу і Європи.

Після анексії Криму та війни на сході України на деяких турнірах збірні двох країн під час жеребкування спеціально почали розводити, щоб вони не грали разом. За день до завершення групового етапу українські волейболісти забезпечили собі третє місце у групі А.

В ході турніру вони перемогли Грецію (3:2), Португалію (3:2) та Бельгію (3:1), програвши Сербії (0:3) і Польщі (0:3). А російські волейболісти стали срібними призерами Олімпійських Ігор у Токіо-2020.

Це буде друга зустріч з волейболу між Україною та Росією. Уперше ці збірні грали між собою на Євро-2005. Тоді перемогли росіяни з рахунком 3:0.

Переможець пари Україна — Росія в 1/4 фіналу виходить на переможця пари Польща — Фінляндія. Матч відбудеться у вівторок, 14 вересня, теж у Гданську.

Водночас Україна та Росія кілька разів грали вирішальні фінальні матчі з пляжного футболу у 2016, 2017, 2018 роках.

Національні збірні двох країн з футболу зустрічалися між собою всього двічі. Це було у відборі до Євро-2000.

У вересні 1998 року у Києві українці видовищно виграли 3:2. А у жовтні 1999-го відбувся знаменитий матч у Москві з голом Андрія Шевченка у ворота Олександра Філімонова на останніх хвилинах. В результаті нічия 1:1, яка вивела українців з другого місця до стикових ігор відбору. Групу і квиток на Євро тоді виграла Франція, Росія опустилась на непрохідне третє місце.

Згодом у стикових поєдинках Україна, теж у пам'ятних поєдинках, досить неочікувано програла Словенії (1:2, 1:1)

Прогноз


Росія

Після того, як росіяни місяць тому завоювали срібні нагороди на Олімпіаді в Токіо, на нинішній чемпіонат Європи вони приїхали в якості одного з фаворита турніру. Однак вже в першому матчі групи С Росія програла Туреччині 1:3 і ускладнила собі завдання виходу з групи з першого місця.

Більш того, росіянам навіть не світив і другий рядок в турнірній таблиці і вони вже подумки готувалися до того, що з третього місця вийдуть в 1/8 фіналу на Сербію. Але перемога Фінляндії в заключному поєдинку групи над Туреччиною 3:2, поставила Росію на друге місце і тепер вона зустрінеться з Україною.

Якщо ж говорити в цілому по грі, то на груповому етапі російська команда не вразила. Позначається відсутність досвідченого діагонального Михайлова, який останнім часом завжди набирав левову частку очок для своїх партнерів. Різко здав і ще один лідер збірної центральний блокуючий Вольвич. Він в основному зараз знаходиться на лаві запасних. Тож певні шанси поборотися за вихід в чвертьфінал українці мають.

Україна

Наша збірна теж провела груповий етап нерівно. З позитивних моментів можна згадати впевнену перемогу у вирішальній грі над Бельгією 3:1, а також хороший волейбол, показаний в матчі з Сербією, хоча і програний. Але всі три партії підопічні Угіса Крастіньша билися на рівних з поки ще діючими чемпіонами Європи.

Проявили хлопці характер і в матчах з Грецією і Португалією, коли зуміли дотиснути суперників на тай-брейках. Проте, в тих же поєдинках були моменти, коли наша збірна випускала ініціативу, робила багато помилок і змушена була віддати по два сети своїм опонентам.

Щодо гри з Польщею, то вона була програна практично за всіма статтями. Звичайно, можна було припустити, що вирішивши завдання виходу з групи, деякі волейболісти постаралися зекономити сили на плей-оф. Але бурхлива і негативна реакція головного тренера нашої збірної під час тайм-аутів говорить про те, що завдання ставилося зіграти гідно з господарями майданчика, які є, до речі, чемпіонами світу.

Тому з матчі з Росією треба показувати свій найкращий волейбол на цьому турнірі. Тільки тоді можна буде сподіватися на сприятливий для себе результат.

Особисті зустрічі

Збірні Росії та України на офіційному рівні провели чотири матчі — три на чемпіонатах Європи і один на чемпіонаті світу.

Перший раз вони грали один проти одного в фінальному турнірі Євро 1993 у Фінляндії. Тоді в групі В 4 вересня росіяни перемогли з рахунком 3:0 (15:2, 15:4, 15:5). В той час ще партії тривали до 15 очок, а якщо рахунок був рівним 14:14 то далі до того моменту, поки в однієї з команд не буде переваги в два очки.

Друга зустріч також була на чемпіонаті Європи вже 1997 року у Голландії. В матчі плей-оф за 5 — 8 місця 13 вересня росіяни виграли 3:0 (15:10, 15:4, 15:12).

Третій раз суперники опинилися на майданчику по обидва боки сітки вже на чемпіонаті світу 1998 року в Японії. В другому етапі вони були у групі Н і 22 листопада Росія знову виявилася сильнішою 3:0 (17:15, 15:6, 15:6).

І, нарешті, в четвертий раз Росія і Україна грали разом в групі А в Італії на чемпіонаті Європи 2005 року. 3 вересня українці знову поступилися росіянам 0:3 (22:25, 23:25, 21:25).

В підсумку, всі чотири попередні матчі завершувалися поразками наших волейболістів 0:3. Чи зможе нинішня збірна зламати цю неприємну традицію?


Прогноз фахівця


Анатолій Янущик, заслужений тренер України:

- У мене склалося таке враження, що на турнірі «Кубок Хортиці», який проходив перед чемпіонатом Європи у Запоріжжі, наша збірна виглядала цікавіше в матчах проти сильних команд Сербії і Болгарії. Було присутнє більше азарту, хлопці грали більш якісно і злагоджено в усіх елементах. На чемпіонаті континенту з'явилося значно більше помилок, особливо на подачі та прийому, а це два основних елемента у волейболі.


Тому головному тренеру збірної Угісу Крастіньшу доводиться постійно змінювати склад і намагатися знаходити оптимальне поєднання гравців. Іноді це вдавалося, як в матчах з Бельгією і Сербією, іноді не дуже. Можливо, позначається деяка втома. Адже крім турніру у Запоріжжі, перед початком Євро були ще й контрольні матчі у Франції з олімпійськими чемпіонами Токіо, Це додаткові перельоти, здача тестів на коронавірус і так далі.


Але треба постаратися обов'язково зібратися на майбутній поєдинок проти Росії в 1/8 фіналу і видати все те, що хлопці можуть показати. Зрозуміло, що суперник дуже сильний, можна сказати, топового рівня, і те, що зовсім недавно росіяни грали у фіналі Олімпійських ігор, це тільки підтверджує. Але шанси є завжди, тим більше зараз, коли суперник теж поки не в оптимальних кондиціях.
Тож будемо вболівати і переживати за нашу збірну і побажаємо їй успіху.

Коментарі

Інші новини по темi