Повідомити про помилку

Україна відмовила уйгурському дисиденту в політичному притулку, йому загрожує депортація, — активіст

13 серпня 2021 13:15
Події
views 1326
shares 5
comments 3
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Координатор Українського центру вільного Гонконгу Артур Харитонов заявив, що Україна може депортувати в комуністичний Китай уйгурського дисидента, етнічного казаха 24-річного Їлісена Айеркена.

10 серпня уйгурська правозахисниця Райхан Асат, що є співробітницею Atlantic Council та президенткою Американської тюркської міжнародної асоціації правників, звернулась по допомогу до українських юристів, правозахисників та громадських діячів. 

Українські прикордонники затримали 24-річного активіста Їлісена Айеркена , етнічного казаха, громадянина КНР з Синьцзян-Уйгурського автономного округу на заході країни. Їлісен Айеркен мав намір емігрувати до Словаччини, однак його протримали 3 дні в ізоляторі та повернули в Україну. Чопські прикордонники затримали дисидента.

«Хлопець працював з уйгурами, і, наскільки відомо наразі, виступав на їхній захист від комуністичного геноциду.  Коли активіст зрозумів, що вдома на нього чекає смерть, він втік з-під комуністичної окупації через Україну — до Словаччини (8 серпня 2021 року). На жаль, словацькі прикордонники, протримавши Їлісена у ізоляторі протягом трьох днів, відправили його назад до України», — зазначив Харитонов.

Айеркен написав заяву про отримання політичного притулку в Україні. 

Його тримали у «спеціальному приміщенні» Чопського прикордонного загону.

Харитонов наголошує, що Їлісена можуть депортувати до «таборів смерті» в КНР.

13 серпня, відбудеться розгляд питання про його депортацію до КНР. 

«З загальновідомих причин, ми не можемо допустити цього. Україна ніколи не має бути державою-колаборанткою вбивчого комуністичного режиму», — наголосив координатор Українського центру вільного Гонконгу.

Правозахисниця Райхан Асат знаходиться на постійному зв'язку з хлопцем

«Якщо Україна, яка відкликала підпис з канадського документа в Раді з прав людини ООН та де-факто підтримала злочини проти людства та знищення уйгурського народу, відправить людину на вірну смерть у Східний Туркестан, — це стане останнім цвяхом у домовину щодо іміджу України як демократичної, європейської та правової держави», — вважає Харитонов.

Вранці з коментаря юриста стало відомо, що депортація Їлісена в КНР неможлива, поки відбувається розгляд про надання політичного притулку. 

Журналіст СТБ  Віталій Глагола заявив, що позиція суду — не видворяти Їлісена Айеркена з України.

Нагадаємо, агенція Associated Press наприкінці червня з посиланням на анонімних дипломатів розповіла, що КНР змусив Україну відкликати підпис під резолюцією Канади, яку підписали низка західних країн щодо стану з правами людини в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі.

Україна приєдналася до заяви, представленої Канадою на Раді ООН з прав людини в Женеві 22 червня 2021 року, яку також підтримали понад 40 країн, із закликом до Китаю дозволити негайний доступ незалежних спостерігачів в Сіньцзян. 

24 червня підпис нашої держави під документом було відкликано.

Коментарі

Інші новини по темi