Повідомити про помилку

«Газпром» призупинив транзит газу через Україну до Угорщини

1 жовтня 2021 10:17
Політика
views 317
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

У п'ятницю, 30 вересня, російський концерн «Газпром» зупинив транзит газу через Україну до Угорщини. Про це повідомляє пресслужба «Оператор ГТС України».

«1 жовтня 2021 року з початку нової газової доби (07:00) призупинено транзит природного газу територією України в напрямку Угорщини. Заявки на транзит газу не надійшли, незважаючи на те, що потужності Україною на вихід до Угорщини законтрактовані на весь газовий рік (з 01.10.2021 по 30.09.2022) у розмірі 24600000 куб. м на добу», — йдеться в повідомленні.

За даними пресслужби, заявки на транзит газу не надійшли, незважаючи на те, що потужності з України на вихід до Угорщини законтрактовані на весь газовий рік (із жовтня 2021 року до 30 вересня 2022) у розмірі 24,6 млн куб. м за добу.

Компанія зазначає, що через те, що імпорт газу з Угорщини в Україну відбувався шляхом віртуального реверсу, можливості імпорту з Угорщини без транзиту наразі немає.

«Угорщина протягом десятиліть отримувала газ через територію України, і українська сторона жодного разу не порушила зобов'язань. Більш того, український маршрут — найбільш економічно вигідний, бо є найкоротшим шляхом постачання газу до Угорщини», — наведено в повідомленні слова глави ОГТСУ Сергія Макогона.

Він вважає, що монополізація газових маршрутів «Газпромом», яка нині відбувається, ставить питання щодо основоположних принципів функціонування газових ринків ЄС — конкурентності та прозорості.

«Посилення домінуючого положення одного гравця та використання ним важелів впливу в очевидно політичних цілях на фоні шокувального зростання цін на газ у Європі має бути зупинено», — наголосив Макогон.

В ОГТСУ нагадали про декларацію США і Німеччини щодо необхідності збереження транзиту газу через Україну. Водночас «Газпром» продовжує скорочувати обсяги транзиту через ГТС України, констатували в компанії.


Нагадаємо, уряд Угорщини 27 вересня підписав новий контракт на постачання газу з Росії в обхід України – через Сербію й Австрію. У МЗС України заявили, що здивовані та розчаровані рішенням угорської влади укласти черговий довгостроковий контракт із «Газпромом».

Такий крок Угорщини офіційний Київ розцінив як «рішення, ухвалене на догоду Кремлю». Про це повідомили в МЗС України.

«Здивовані і розчаровані рішенням Угорщини підписати 27 вересня 2021 року у Будапешті новий довгостроковий контракт з російським концерном „Газпромом“ на постачання газу в обхід України.

Вважаємо це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, прийнятим на догоду Кремлю та на шкоду національним інтересам України і українсько-угорським відносинам, що не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною і Угорською Республікою від 6 грудня 1991 року», — повідомили в МЗС.

Коментарі

Інші новини по темi