Повідомити про помилку

Афганістан: уряд талібів заборонив протести та спорт для жінок

8 вересня 2021 19:41
Таліби
views 564
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це йдеться в заяві речника Талібану Ахмадулли Васіка в інтерв'ю SBS News.

Талібан підтвердив, що жінкам не дозволять грати в крикет або будь-який інший вид спорту, поставивши під сумнів історичний чоловічий матч з крикету між Австралією та Афганістаном, пише видання.

В ексклюзивному інтерв'ю SBS News заступник голови культурної комісії талібів Ахмадулла Васік сказав, що спорт не розглядається як щось важливе для жінок.

Говорячи про гру у крикет він зауважив, що під час матчу може статися ситуація, коли якась частина жіночого тіла не буде закритою, а «іслам такого не дозволяє».

«В еру засобів масової інформації, коли будуть фотографії та відео, а потім люди це дивитимуться. Іслам та Ісламський Емірат не дозволяють жінкам грати в крикет або займатися спортом, де їх показуватимуть», — прокоментував Васік.

Водночас першим наказом нового міністра МВС від талібів була повна заборона на протести в країні. Про це пише іранський кореспондент в Афганістані Тойудден Соруш.

Умовами дозволу акцій протесту міністерством внутрішніх справ назвали дозвіл міністерства юстиції. Мету, гасла, місце, час та подробиці протесту мають заздалегідь повідомляти органам безпеки.

Afghanistan Times розповідає, що розпорядження діятиме до тих пір, поки уряд «Талібану» не прийме відповідні закони.

Видання не розкриває джерело цієї інформації і не вказує, що загрожує порушникам заборони.

При цьому газета повідомляє про побиття кількох афганських журналістів в Кабулі і ряді провінцій, які були затримані під час висвітлення вчорашніх і сьогоднішніх акцій протесту.

«Афганські журналісти вже піддаються самоцензурі„, — підкреслює видання.

Нагадаємо, 7 вересня таліби презентували новий уряд. У його складі лише пуштуни, половина з яких мулли. Більшість талібів, які отримали високі посади в уряді Афганістану, сформованому рухом «Талібан», перебувають під санкціями РБ ООН, пише The Hindustan Times.

Зокрема, це стосується глави уряду Мохаммада Хасана Ахунда і першого віце-прем'єра мулли Абдула Гані Барадара.

Новий глава МВС Сіражуддін Хаккані розшукується ФБР: за інформацію, яка допоможе його затриманню, США пропонують $5 млн.

Чотири члени уряду талібів були в'язнями Гуантанамо. У 2014 році їх обміняли на американських полонених солдатів. Мова йде про міністра оборони Абдул Хака Васіка, міністра інформації та культури Хайрулли Хаірхаха, заступника міністра оборони Фазела Мазлума та міністра кордонів Нурулли Нурі.

Видання нагадує, що Ахунд — близький соратник головного засновника руху «Талібан» нині покійного мулли Мохаммада Омара. Ахунд був його політичним радником, працював главою МЗС у попередньому уряді талібів у 1990-х роках. Також він був губернатором провінції Кандагар — головного оплоту талібів.

Барадар, який став першим заступником прем'єра Афганістану, вважається одним із співзасновників «Талібану» в 1994 році і тому користується в русі значно більшим авторитетом, ніж інші лідери. Барадар вважається політичним лідером талібів, і саме тому саме він в останні роки опікувався процесом переговорів з афганського врегулювання в Досі.

Коментарі

Інші новини по темi