Повідомити про помилку

Афганістан: таліби відновлять відрубання рук за крадіжки

24 вересня 2021 13:55
За кордоном
views 956
shares 0
comments 1
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це заявив мулла Нуруддін Турабі, який очолював Мін'юст талібів, — так зване Міністерство пропаганди чеснот та запобігання порокам у 90-х, — у інтерв'ю Associated Press.

Турабі, якому зараз за 60, був міністром юстиції та головою так званого Міністерства пропаганди чесноти та запобігання порокам-фактично, релігійної поліції-під час попереднього правління талібів.

Пыд час минулого режиму талыбыв у 1996-2001 рр. публічні фізичні покарання відбувалися на спортивному стадіоні Кабула або на території величезної мечеті Ід-Гах, яку часто відвідували сотні афганських чоловіків.

Страти засуджених вбивць зазвичай здійснювалися одним пострілом у голову, яке здійснювала сім'я жертви, яка мала можливість прийняти «кровні гроші» і дозволити винуватцеві жити. Для засуджених злодіїв покаранням була ампутація руки. Тим, хто був засуджений за крадіжку на дорозі, відрубали руку і ногу.

Турабі сказав, що цього разу судді, включаючи жінок, будуть розглядати справи, але основою законів Афганістану буде Коран. Він сказав, що такі ж покарання будуть відновлені.

«Відрізання рук дуже необхідне для безпеки„, — сказав він, пояснивши, що це має стримуючий ефект.

Він сказав, що Кабінет міністрів вивчає, чи варто застосовувати покарання публічно, і «розробить політику».

В останні дні в Кабулі бойовики «Талібану» відновили покарання, яке вони зазвичай застосовували в минулому-публічне ганьблення чоловіків, звинувачених у дрібних крадіжках. Щонайменше два рази за останній тиждень кабульських чоловіків саджали в кузов пікапа, зв'язавши їм руки, і дефілювали навколо, щоб принизити їх. В одному випадку їх обличчя були намальовані, щоб ідентифікувати їх як злодіїв. В іншому черствий хліб вішали їм на шию або набивали в рот. Не відразу було зрозуміло, у чому їх злочини.

Одягнений у білий тюрбан і густу, неохайну білу бороду, кремезний Турабі злегка накульгав на свою штучну ногу. Він втратив ногу та одне око під час боїв з радянськими військами у 1980 -х роках.

За нового уряду Талібану він керує в'язницями. 

Під час попереднього правління талібів він був одним із найжорстокіших і безкомпромісних представників режиму ісламістів. Коли таліби взяли владу в 1996 році, одним з його перших вчинків був крик на журналістку з вимогою залишити кімнату чоловіків, а потім — потужний ляпас в обличчя чоловікові, який проти цього протестував.

Турабі був відомий тим, що виривав музичні касети з автомобілів, нанизуючи сотні метрів зруйнованих касет на деревах та вказівниках. Він вимагав, щоб чоловіки носили тюрбан у всіх державних установах, а його поплічники регулярно били чоловіків, у яких була підстрижена борода. Спорт був заборонений, і легіон правоохоронців Турабі змушував чоловіків відвідувати мечеть для молитви п'ять разів на день.

 

Коментарі

Інші новини по темi