Повідомити про помилку

Ілон Маск втратив 40 нових супутників Starlink через геомагнітну бурю

9 лютого 2022 15:48
Технології
views 3423
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це SpaceX повідомила 8 лютого.

В компанії пояснюють, що виводили супутники Starlink на низьку земну орбіту на висоту близько 210 кілометрів.

Як кажуть у SpaceX  «в дуже рідкісних випадках», коли супутник успішно не розгортається, він потрапляє в атмосферну тягу і далі — згоряє в атмосфері.

Успішному розгортанню супутників, запущених 3 лютого, якраз завадила магнітна буря, через яку атмосферна тяга піднялася на 50% вище, ніж під час попередніх запусків. Як наслідок, за попередніми оцінками SpaceX, до 40 супутників згоріли або ще згорять в атмосфері.

«Супутники, що зійшли з орбіти, з нульовою імовірністю зіштовхнуться з іншими супутниками і через свою будову після повторного входу в атмосферу зникають повністю — це означає відсутність орбітального сміття і залишків апарата, які могли в впасти на Землю„, — запевняють у компанії.

Нагадаємо, SpaceX планує вивести на орбіту висотою близько 550 кілометрів 42 тисячі мікросупутників системи Starlink, щоб забезпечити доступ до швидкісного супутникового інтернет-зʼєднання. Зараз на орбіті розміщено близько півтори тисячі супутників. Корпорація має дозвіл на виведення 4408 супутників.

Як пояснив старший науковий співробітник Інституту космічних досліджень НАН України Олексій Парновський, геомагнітні бурі на щільність атмосфери і аеродинамічний опір майже не впливають. Найбільший вплив (збільшення густини до 100 разів) дає посилення інтенсивності випромінювання Сонця у екстремальному ультрафіолетовому (ЕУФ) діапазоні. Іноді ці події збігаються в часі, іноді — ні.

«Що сталося 3 лютого? На той час була слабка геомагнітна буря класу G1 (скрін 2), яка не становить жодної загрози для апаратів на низьких орбітах, проте рівень радіовипромінювання на лінії 10,7 см, яке добре корелює з ЕУФ-випромінюванням, був найвищим за рік (скрін 3). Причому, цей рівень був досягнутий ще до запуску, тому слід констатувати, що компанія SpaceX просто не брала цей фактор до розрахунків при плануванні запусків. Сподіваюся, це стане для неї корисним уроком і в подальшому вона братиме до уваги космічну погоду, офіційну інформацію про яку в США дає NOAA NWS Space Weather Prediction Center», - зазначив вчений.

Коментарі

Інші новини по темi