Повідомити про помилку

Судан придушив спробу військового перевороту: уряд звинуватив прихильників експезидента Башира

21 вересня 2021 17:29
Судан
views 247
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це невдалу спробу військового перевороту повідомив телеканал Al Arabiya з посиланням на джерело в уряді країни.

Член правлячої військово-цивільної ради Мохаммед аль Фікі Сулейман заявив, що путч провалився, а «регулярні війська тримають ситуацію під контролем».

Командування збройних сил і правляча у країні Суверенна рада закликали громадян «стати на захист країни та захистити перехідний період». При цьому, як повідомляє телеканал, Кабмін і члени ради продовжують працювати у звичайному режимі.

За попередніми даними, за спробою держперевороту стоїть група функціонерів і прихильників режиму колишнього президента Судану Омара аль Башира. За даними CNN, наразі уже затримано майже 40 офіцерів бронетанкових військ. Путчисти, зокрема, планували захопити будівлю держрадіостанції, проте не змогли це здійснити.

Водночас ВВС пише, що міст через Ніл між столицею Хартумом та містом Омдурман перекрили.

«Ми не повертаємось назад ... є люди, які намагаються повернути час назад„, — прокоментував спробу перевороту міністр інформації Хамза Балул у заяві, прочитаній на державному телебаченні, звинувативши «залишки» старого режиму у невдалому путчі у вівторок.

Він додав, що «сили темряви націлені на революцію», розпочату масовими народними протестами проти тодішнього президента Башира, але сказав, що урядові органи будуть «першою лінією оборони», яка захищатиме перехід Судану до демократії.

За роки, що відбулися після повалення президента Башира, у Судані було здійснено кілька спроб державного перевороту.

Усередині Суверенної Ради, яка повинна контролювати повернення до цивільного правління, виникла напруга. BBC Monitoring додає, що порушення безпеки в деяких частинах країни можуть бути спробою військових перешкодити передачі влади цивільним особам.

Кореспонденти британського ЗМІ стверджують, що за кількома днями протестів у Порт-Судані на сході країни стоять військові елементи.

Уряд Судану каже, що ситуація в країні зараз «під контролем».

Зазначимо, під час правління Башира Судан у 2014 році приєднався до проросійської коаліції з 11 країн, які визнали окупований Крим російським.

 

Коментарі

Інші новини по темi