Повідомити про помилку

Суд Лондона відмовив Суркісам у позові через націоналізацію ПриватБанку

22 вересня 2021 14:08
Події
views 400
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це заявив адвокат Ілля Новіков на брифінгу.

«Сьогодні вийшло рішення Лондонського суду, яким повністю відмовлено Ігорю Суркісу і групі компаній, що належать його сім'ї у позові щодо націоналізації ПриватБанку. Позов на суму понад $350 млн. Були заявлені претензії до п'ятого президента України Порошенка та колишньої голови НБУ Гонтаревої. Ці претензії суд визнав повністю безпідставними„, — зазначив адвокат Петра Порошенка.

«Я процитую один момент про Гонтареву, який мені видається важливим та приємним. Суд, який зазвичай не виказує компліментів, по результату розгляду претензій, що Гонтарева була причетна до змови проти Суркісів, що вона прагла позбавити його власності і так далі і так далі, висловився наступним чином — що вона є високоповажним банкіром з 30-річним досвідом роботи у цій сфері і коментуючи її роботу на посаді голови НБУ, МВФ заявив, що вона провела фантастичну роботу і це лише одна з її похвал, отриманих від міжнародної спільноти за роботу на посаді голови НБУ„, — додав Новіков.

За його словами, така увага Високого суду Лондона до особи відповідача багато в чому пов'язана з претензіями позивачів.

Адвокати Порошенка заявили, що Суркіси хотіли стягнути $350 млн і ця спроба провалилася.

За словами адвокатів Порошенка — Іллі Новікова та Ігоря Голованя — державний секретар МЗС Лук'янов написав «недвозначного» листа до Високого суду Лондона, в якому написав, що позов Ігоря Суркіса — це приватний спір. Розгляд його зайняв понад місяць, допоки міністерство не надало лист-роз'яснення. Адвокати наголошують, що лист державного секретаря був фактичною відмовою України від імунітету. Таким чином націоналізацію ПриватБанку і позови Ігоря Суркіса могли розглянути як приватний позов щодо Гонтаревої та Порошенка. 

На початку 2020 року «НВ» писало про деталі позову братів Суркісів до Високого суду Лондона.

Один з братів Суркісів — Ігор, а також шість, пов'язаних з ними офшорних Знайдено компаній 17 грудня 2019 року подали позов у Високому суді Лондона проти п'ятого президента України Петра Порошенка і колишньої глави НБУ Валерія Гонтаревої. Шістка компаній, які підтримали позов Суркіса-молодшого — Camerin Investments LLP, Sunnex Investments LLP, Tamplemon Investments LLP, Berlini Commercial LLP, Lumil Investments LLP, Sofinam Investments LLP.

Журналісти ДТ, посилаючись на свої джерела, заявили, що Ігор і Григорій Суркіси подали позов проти експрезидента Петра Порошенка в Лондонський арбітраж через те, що він передумав купувати у них майже 25% телеканалу 1+1 за $ 140 млн.

Як з'ясував НВ Бізнес, Григорій Суркіс не є позивачем. Позов подав його брат Ігор, якому належить 24,6% телеканалу. ДТ повідомляло, що він володіє акціями канала разом з братом. З чуток, 8% цієї частки належать давньому бізнес-партнеру Суркісів — Віктору Медведчуку.

В процесі націоналізації ПриватБанку Нацбанк визнав Суркісів пов'язаними особами з банком, коли він належав Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову. НБУ конвертував зобов'язання банку перед Суркісами в капітал фінустанови. Сім'я Суркісів втратила більше $ 248,6 млн і 574 тис. євро в кіпрській філії банку як юридичні особи і ще 1,04 млрд грн в Україні — вже як фізособи. Саме ці гроші зараз і оскаржують Суркіси у Верховному Суді України.

 

Коментарі

Інші новини по темi