Повідомити про помилку

Стартує Мюнхенська конференція з безпеки: Зеленський візьме участь, а Путін відмовився

18 лютого 2022 12:04
Політика
views 265
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

У Німеччині 18 лютого стартує 58-ма Мюнхенська конференція з безпеки (Munich Security Conference 2022, MSC) за участі десятків глав держав і урядів. Зазначається, що лідери більш ніж 30 країн світу обговорять безліч різних питань, але в центрі обговорення буде тема ситуації навколо України, загроза нового можливого вторгнення РФ.

Мюнхенська конференція з безпеки пройде 18-20 лютого 2022 року у форматі реального спілкування. Офіційне відкриття намічено на 14:30 п'ятниці за київським часом і розпочнеться з вітального слова голови MSC Вольфганга Ішингера.

У ній візьмуть участь федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц та віцепрезидентка США Камала Харріс, а також майже 35 глав країн і урядів.

Шольц представить у Мюнхені принципи зовнішньої політики нового уряду ФРН. У конференції також передбачається участь інших членів нового кабінету, зокрема глави МЗС Анналени Бербок і Міноборони Крістіне Ламбрехт.

На найважливіший глобальний безпековий форум від США також приїхав держсекретар Ентоні Блінкен і тридцять членів Конгресу. Крім них, у Мюнхені виступлять генсек НАТО Єнс Столтенберг і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Китай представлятиме міністр закордонних справ Ван Ї (ймовірно, у віртуальному режимі).


Президент України Володимир Зеленський у ролі спікера на Мюнхенській конференції виступить о 16:30 у суботу, 19 лютого. Його промова буде присвячена темі «Пермакриза Європи: Україна та європейська безпека».

Прояснити свою позицію, серед іншого щодо зосередження російських військових біля українських кордонів, організатори заходу пропонували й главі країни-агресора РФ Володимиру Путіну, але той відмовився.

Зазначимо, глава Мюнхенської конференції розкритикував Росію за відмову від участі в цьому форумі. Він також назвав «притягнутими за вуха» вимоги Кремля надати йому «гарантії безпеки».

«Я вважаю це помилкою. Багато сотень міжнародних учасників та відповідальних осіб, звичайно, дуже шкодують, що Росія не з'явилася тут, у Мюнхені», — зазначив Ішингер.

За його словами, основною темою зустрічі у Мюнхені стане питання, «що необхідно зробити, щоб російська сторона нарешті залишила цей загрозливий сценарій уздовж українського кордону та повернулася за стіл дипломатичних переговорів».

Німецький політик також назвав «притягнутими за вуха» вимоги РФ надати їй «гарантії безпеки», заявивши, що НАТО за останні 18 років не зробила жодного кроку до подальшого розширення на схід.

«З якого дива зараз, через 18 років, порушувати це питання? Членство України в НАТО не обговорюється», — сказав Ішингер.

Він припустив, що за вимогами Кремля до Заходу насправді ховається глибше бажання повернутися до ситуації, в якій РФ була б оточена підлеглими країнами, змушеними відмовитися «від своєї повної незалежності», однак, як зазначив Ішингер, «з цього нічого не вийде».

«Тут, у Мюнхені, ми хочемо знову зібратися, щоб сказати: кожна європейська держава повинна мати можливість самостійно визначати свою долю. І при цьому не загрожувати іншим», — сказав політик, додавши, що «ніхто не загрожує Росії».

Коментарі

Інші новини по темi