Повідомити про помилку

США ввели санкції проти проти ексзаступника голови адміністрації Януковича Андрія Портнова

9 грудня 2021 17:50
Події
views 366
shares 1
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

США запровадили санкції проти колишнього заступника голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича, адвоката Андрія Портнова. Під обмеження також потрапив його Благодійний фонд. Про це повідомляє Міністерство фінансів США

«Широко відомий як „вирішувач судових справ“, Портнов був справедливо звинувачений у використанні свого впливу для отримання доступу до українських судів та їхніх рішень і для підриву реформи судової системи», – йдеться в поясненні Міністерства фінансів.

Зокрема, пояснюють у відомстві, станом на 2019 рік Портнов «ужив заходів для встановлення контролю над українськими судами, зміни відповідного законодавства, призначення наближених до себе осіб на високі судові посади і „придбання“ судових рішень».

Портнов потрапив до оновленого санкційного списку за так званим законом Магнітського. Крім того, обмеження Мінфіну США поширюються на його благодійний фонд «Фонд Андрія Портнова».

Введення персональних обмежень передбачає блокування активів у США, блокування візи, а також забороняє громадянам США мати справу з особою, яка потрапила під санкції.


«Закон Магнітського» дає повноваження президенту США оновлювати список іноземних громадян, винних у корупції, застосуванні тортур, а також інших порушеннях, спрямованих проти правозахисників і тих, хто викриває незаконну діяльність.

Нагадаємо, у 2005-2010 рр. керував юридичним департаментом передвиборчого штабу Юлії Тимошенко. З 2 квітня 2010 року до кінця лютого 2014 року – керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації президента Віктора Януковича, а потім і заступник глави Адміністрації президента.

Під час Євромайдану був причетний до прийняття «законів 16 січня». Одразу після Євромайдану, у 20-х числах лютого 2014 року виїхав з України. У 2014-2015 роках перебував під санкціями Європейського Союзу. У 2016 році з нього зняли санкції.

Жив у Росії, потім переїхав до Відня (Австрія), займався адвокатською діяльністю. 2019 року повернувся до України.

Портнов відомий як противник Революції Гідності. На нього було заведено низку кримінальних справ, багато з яких він виграв у суді. 2018 року слідчі України розпочали розслідування причетності Портнова до анексії Криму, СБУ відкрило справу за статтею «Державна зрада», яка згодом була закрита.

Коментарі

Інші новини по темi