Повідомити про помилку

ЄС наклав санкції на Росію: у списку 351 депутат Думи та пропагандисти Сімоньян і Соловйов

23 лютого 2022 21:45
Події
views 361
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомляє пресслужба Ради Євросоюзу.

23 лютого Рада ЄС запровадила санкції проти Росії за визнання незаконних збройних формувань «Л/ДНР» та подальше рішення про введення військ на територію ОРДЛО.

«Такі рішення Росії є незаконними та неприйнятними„, — наголосив верховний представник Європейського союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Він зазначив, що дії РФ порушують міжнародне право, територіальну цілісність та суверенітет України, власні міжнародні зобов'язання Росії та ведуть до подальшої ескалації кризи.

Під санкції ЄС потрапить 351 депутат Держдуми. Це ті парламенарі Держдуми, які 15 лютого звернулись до Путіна з проханням визнати «незалежність» маріонеткових режимів ОРДЛО.

Крім того, адресні обмеження стосуватимуться 27 високопосадовців та юридичних осіб, які причетні до підриву або загрози територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

«До них належать особи, які ухвалюють рішення, такі як члени уряду, яких було залучено до ухвалення незаконних рішень, банки та бізнесмени/олігархи, які фінансово або матеріально підтримували російські операції на територіях Донецька та Луганська чи діставали від них вигоду, старші військові офіцери, котрі брали участь у вторгненні та дестабілізувальних діях, а також особи, відповідальні за ведення дезінформаційної війни проти України„, – йдеться в повідомленні.

Серед санкцій – заморожування активів, заборона на надання коштів особам зі списку, а також заборона на в'їзд до ЄС.

Також Євросоюз заборонив вести європейським компаніям торгівлю з ОРДЛО та інвестувати в певні «сектори економіки» регіону.

Крім того, ЄС вирішив ввести галузеву заборону на фінансування РФ, її уряду та Центрального банку Росії.

«Обмежуючи можливості доступу російської держави й уряду до ринків капіталу та фінансових послуг Євросоюзу, ЄС прагне обмежити фінансування ескалаційної та агресивної політики. ЄС закликає Росію відмовитися від визнання територій Донецької та Луганської областей, яких не контролює уряд, виконати свої зобов'язання, повернутися до дискусій у межах нормандського формату та тристоронньої контактної групи. ЄС також закликає інші держави не повторювати незаконного рішення Росії визнати цю проголошену незалежність. ЄС готовий у разі потреби швидко ухвалити ширші політичні та економічні санкції і знову заявляє про свою непохитну підтримку та відданість незалежності, суверенітету й територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів„, – додали в релізі.

Офіційно рішення про санкції та списку осіб, які потрапили під обмеження, ще не опубліковано, але ЗМІ писали, що у списку фізичних осіб є міністр оборони РФ Сергій Шойгу, глава адміністрації президента Антон Вайно, велика група російських військових, віцеспікер Держдуми, голова делегації РФ в ПАРЄ Петро Толстой, офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова, керівниця пропагандистського телеканала RT Маргарита Симоньян, телеведучий-пропагандист Володимир Соловйов.

Тепер під санкціями ЄС за порушення територіальної цілісності України буде 555 фізичних осіб та 52 юрособи

Коментарі

Інші новини по темi