Повідомити про помилку

Писала про COVID: в китайській в'язниці помирає журналістка, яка оголосила голодування

7 листопада 2021 18:17
Коронавірус
views 1920
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це розповідає «Настоящее Время».

Китайська журналістка, яка однією з перших почала висвітлювати спалах коронавірусу у місті Ухань, — Чжан Чжань - при смерті.

Про це повідомив її брат.

У травні 2020 року репортерку затримали, а у грудні засудили до чотирьох років ув'язнення.

Чжан Чжань оголосила голодування.

«Хочу, щоб світ запам'ятав її такою„, – написав її брат у Twitter.

За його словами, зараз вона важить менше ніж 40 кілограмів при зрості 177 сантиметрів і може не пережити холодну зиму в китайській в'язниці. Журналістку тримають там із грудня.

Звільнити Чжань закликають правозахисні організації, а «Репортери без кордонів» номінували її на премію за свободу преси.

«Чжан Чжань, яка спочатку не повинна була опинитися у в'язниці, зараз, схоже, у смертельній небезпеці. Влада Китаю повинна негайно звільнити її, щоб вона могла припинити голодування і отримати медичну допомогу, якої вона так потребує„, – заявили у Amnesty International.

Чжань почала голодувати понад рік тому, і зараз уже не може навіть підвести голову без сторонньої допомоги.

Її годують примусово через трубку в носі. Під час слідства активістку три місяці постійно тримали у кайданках. Відомо, що у серпні вона була у лікарні, але адвокати зв'язатися з нею не можуть. Сім'я намагалася побачитися із журналісткою три тижні тому, але з в'язниці їм досі не відповіли. Мовчанням зустрічають і запити журналістів.

«Я казав їй, що голодування – це великий ризик. Вона відповіла: „Я знаю, але вірю всім серцем і, швидше за все, не пошкодую“, – розповідає адвокат журналістки Рен Цюаньню.

Адвокат каже — Чжан писала про стан з коронавірусом, який „приховують на місцях“ у КНР.

Колишня юристка приїхала в Ухань у лютому минулого року, коли в китайській провінції спалахувала епідемія коронавірусу. Поки влада Китаю стверджувала, що все під контролем, Чжань вела стріми і показувала, як крематорії працювали день і ніч. „Людям нічого не кажуть, місто просто закрили“, – писала вона. У травні Чжан Чжань зникла – і знайшлася вже у в'язниці у Шанхаї.

У день вироку прихильників Чжань, іноземних журналістів та дипломатів від будівлі суду відтіснила поліція. Серед звинувачень, висунутих їй, – інтерв'ю закордонним ЗМІ та дві неточності у публікаціях.

Чжань повідомила, що містянам доводилося платити за тести на „ковід“, а влада під час локдауну розсилала у домівки гнилі овочі.

Журналістка наполягає, що це все правда. Засідання суду тривало лише три години. Активістку відправили до в'язниці на чотири роки.

Коментарі

Інші новини по темi