Повідомити про помилку

Корнієнко заговорив про повернення до мажоритарки. Наступні вибори в Раду мали пройти по спискам

16 грудня 2021 13:42
Політика
views 447
shares 1
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це віцеспікер Верховної Ради, колишній перший заступним голови фракції «Слуга народу» в парламенті Олександр Корнієнко заявив у інтерв'ю «РБК-Україна».

«Я зараз борюся зі спокусою стати героєм заголовків і сказати, що повернення до мажоритарної системи, точніше до змішаної, можливо завжди. Воно завжди є на столі, це ми розуміємо. І точно будуть сили, які будуть за це виступати, і я вже казав про це, що у нас зараз спостерігається кілька течій», — сказав Корнієнко в інтерв'ю.

Водночас перший віцеспікер зазначив, що списочники виступають за закриті списки, тому що відкриті списки в регіональній прив'язці, за його словами, це «така квазімажоритарка, всі розуміють це, у великому масштабі».

«І зараз середньостатистичний голова комітету або заступник голови комітету, експертні люди, на територіях мало працюють, вони працюють в Раді, працюють над реформами. Зрозуміло, що їм зараз десь висаджуватися на територію… І що вони там будуть робити без різних соцекономічніх можливостей?» — додав Корнієнко.

Разом з тим він не виключає, що мажоритарники завжди будуть казати, що «краще мажоритарка». Особливо ті, хто там не перший рік там працюють.

Контекст.

З 1993 до 1998 року в Україні була мажоритарна система.

В 1998 році запровадили змішану систему — кандидатів обирали по закритих списках та на округах.

25 березня 2004 року прийнятий ЗУ «Про вибори народних депутатів України», який запроваджує пропорційну виборчу систему із закритими списками.

17 листопада 2011 року прийнятий ЗУ «Про вибори народних депутатів України», який знову повернув змішану мажоритарно-пропорційну виборчу систему.

19 грудня 2019 року прийнятий Виборчий кодекс, який регулює всі три типи виборів (місцеві, президентські та парламентські) і набув чинності 1 січня 2020 року.

Кодекс ліквідував вибори депутатів на регіональних округах. Закон передбачає пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками. Згідно з документом виборці на виборах голосуватимуть не тільки за партію, а за конкретного кандидата в списку партії.

Вибори народних депутатів України здійснюються на засадах пропорційної системи відповідно до єдиних списків кандидатів в депутати в загальнонаціональному виборчому окрузі, з яких формуються регіональні виборчі списки кандидатів у депутати від партій. 

Кодекс гарантує, що перші 9 кандидатів партійного списку потрапляють до парламенту, якщо партія подолала 5-відсотковий бар'єр.

При формуванні партійних списків політичні сили зобов'язані дотримуватися гендерного балансу: в кожній п'ятірці кандидатів має бути не менше двох осіб кожної статі.

 

Коментарі

Інші новини по темi