Повідомити про помилку

Апеляційний суд Амстердама ухвалив рішення передати «скіфське золото» Україні

26 жовтня 2021 13:22
Події
views 498
shares 32
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Апеляційний суд Амстердама виніс рішення у справі про «скіфське золото», яка розглядалася протягом семи років. Згідно з рішенням суду, колекцію кримських музеїв мають передати державі Україна.

Відповідне рішення було ухвалено на відкритому засіданні Апеляційного суду Амстердама у вівторок, 26 жовтня. Про це повідомляє «Укрінформ».

Щоправда, у судовій інстанції наголосили, що чотири кримські музеї – Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник «Херсонес Таврійський» – все ще мають право звернутися до Верховного суду Гааги у Нідерландах, щоб оскаржити рішення Апеляційного суду в Амстердамі.


Варто додати, що згідно з нормами нідерландського права судове рішення набирає законної сили після рішення апеляційного суду. Тому теоретично можливий варіант, за якого «скіфське золото» залишить Амстердам уже протягом найближчих місяців й повернеться в Україну.

На рішення вже відреагував президент України Володимир Зеленський.

«Довгоочікувана перемога України в суді Амстердама! „Скіфське золото“ повернеться до України. Вдячний суду за справедливе рішення, а командам Мін'юсту, МЗС та Мінкультури — за результат. Ми завжди повертаємо своє. Спочатку повернемо „скіфське золото“, а потім і Крим», — зазначив він у своєму Twitter.

Що відомо про «скіфське золото»

Колекцію з 565 музейних предметів із Криму було привезено для експонування в археологічному музі Алларда Пірсона в Амстердамі 6 лютого 2014 року. Експонати надали Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Національний заповідник Херсонес Таврійський та Бахчисарайський історико-культурний заповідник.

Після того, як у березні Росія окупувала Крим, нідерландський музей вирішив не передавати експонати ні півострову, ні Україні до рішення суду. Розгляди у цій справі тривали сім років.

Наприклад, у 2016-му Окружний суд Амстердама ухвалив, що колекція має бути передана Києву, водночас кримська сторона подала апеляцію. У 2019-му було ухвалено проміжне рішення, в якому суд встановив, що конвенція ЮНЕСКО 1970 року, на яку раніше посилалася Україна, не застосовується до цієї справи.

Торік у жовтні Апеляційний суд Амстердама задовольнив клопотання української сторони про відвід одного із суддів у процесі щодо повернення країні колекції «скіфського золота», який вели в Нідерландах. Глава Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба назвав це важливою перемогою України.

Теги

Коментарі

Інші новини по темi