Повідомити про помилку

У Києві суд відправив в СІЗО на 2 місяці трьох активістів Нацкорпусу: СБУ звинувачує їх у рекеті

7 серпня 2021 11:47
Події
views 426
shares 2
comments 2
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

В ніч з 6 на 7 серпня Шевченківський суд обрав запобіжний захід для трьох активістів Нацкорпусу . СБУ звинувачує їх разом із кількома чинними та відставними правоохоронцями у рекеті на Харківщині. 

Загалом суд відправив в СІЗО 7 чоловіків без можливості внесення застави. На лаві підсудних опинилися Іван Нікіфоров, Сергій Козлюк, Сергій Величко, Олег Скрипка, Кирило Крикунов, Дмитро Колесніков та Артем Субочев.

СБУ звинувачує чоловіків у створенні організованого злочинного угрупування у 2018 році. За словами СБУ, до групи нібито входило 50 чоловіків, які займалися рекетом місцевого бізнесу, зокрема — бізнесу з надання ритуальних послуг. В СБУ стверджують, що підозрювані отримували близько мільйона гривень «прибутку» щомісячно. 

Спецслужба надала аудіозаписи де, ймовірно, підозрювані погрожують харківським підприємцям. 

Читайте також: СБУ надала докази протиправної діяльності рекетирів

«Національний корпус» назвав записи «зрежисованою медіаманіпуляцією».

Підозрюваним інкримінують статті 255 (створення злочинної організації), 189 (вимагання), 206 (протидія законній господарській діяльності) ККУ.

Організатором та керівником рекетирів в СБУ назвали ветерана АТО, ексазовця Сергія Величка, позивний «Чілі». Він, за даними правоохоронців, організовував діяльність групи, затверджував план роботи, давав вказівку на побиття, насильницькі злочини та залякування підприємців. В СБУ заявляють, що «Чілі» розпоряджався грошами угрупування. Сергій Величко воював на сході України та удостоєний державних нагород. Наразі він керує охоронною фірмою на Харківщині. Як стверджували його побратими, Величко є автором гасла легендарної пісні «Путін — ху*ло».

Сам Величко на суді в коментарі журналістам «Громадського» заявив: «Місяць тому підстрелили мого товариша, а через місяць садять мене. Ми чекаємо на осінь, яка буде явно не проукраїнська, а проросійська».

Голова Київського осередку «Нацкорпусу Сергій Тамарін пояснив, що мова йде про пораненого Артема Мошенського.

В СБУ заявили, що вилучили у Величка велику суму грошей. Так, ці гроші усі збирали для нашого пораненого побратима Артема Мошенського, який наразі проходить реабілітацію в Ізраїлі. В нього стріляв кіллер. Але СБУ не шукає тих, хто це робив, а продовжує тиск на патріотів“, — сказав він.

За даними слідсва СБУ, одним із представників керівної ланки нібито був також чинний працівник роти поліції „Схід“ Кирило Крикунов, який, за даними слідства, забезпечував корумповані зв'язки в правоохоронних органах, щоб ті покривали протиправну діяльність групи, зокрема —  ігнорували заяви потерпілих. Також Крикунов, за даними слідства, займався безпосередньо збиранням данини з підприємців.

Як докази причетності до злочинної організації слідство назвало телефонні записи, стеження та впізнання потерпілих.

За даними СБУ, усі вони чоловіки були причетними до „Національного корпусу“. 

Прокурори клопотали суд взяти підозрюваних під варту, наголошуючи на ризиках втечі, переховуванні, тиску на свідків, а також невстановлених ймовірних спільників та можливості знищення речових доказів.

„Я вважаючи що це повна маячня... Знайшли в мене зброю, яка зареєстрована... Де я повинен переховуватись — незрозуміло. У мене дружина вагітна“, — прокоментував запобіжний захід підозрюваний Олег Скрипка.

Під суд прийшли ветерани, громадськість, а також активісти Нацкорпусу на підтримку затриманих членів організації. Будівлю Шевченківського суду охороняли посилені загони Нацгвардії.

Caption

 

Всі підозрювані на суді заперечили свою провину.

Коментарі

Інші новини по темi