Повідомити про помилку

Власники фур з 1 жовтня отримуватимуть штрафи за перевантаження

1 жовтня 2021 11:05
Події
views 979
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

З 1 жовтня 2021 року набувають чинності закони, які впроваджують автоматичну фіксацію порушень габаритно-вагових норм у русі Weigh-in-Motion (WiM). Про це повідомляє пресслужба Укртрансбезпеки.

За даними Укртраснбезпеки, з червня зафіксовано 25 166 порушень та нараховано штрафів на суму 879,2 млн грн. Станом на червень на автодорогах України встановлено 48 комплексів Weigh-in-Motion.

Автоматичний габаритно-ваговий контроль відбуватиметься за допомогою вмонтованих в дорожнє покриття датчиків, система WIM (Weight-in-Motion) дозволяє визначити вагу автомобіля. Камери фіксують швидкість, габарити та номерні знаки транспортних засобів. Дані про порушення передаються та опрацьовуються в Центрі обробки даних Державної служби України з безпеки на транспорті.

Інспектор перевіряє дані, формує постанову та накладає електронний підпис. Після цього постанова з реквізитами на сплату надсилається порушникові поштою.

Порушник має сплатити штраф протягом 10 днів з дня отримання листа. У разі не сплати штрафу — він стягуватиметься в примусовому порядку Державною виконавчою службою України.


Запроваджуються ще такі зміни:

- Інспектори Укртрансбезпеки матимуть більше повноважень;

- Відтепер, під час виявлення ознак порушення вагових або габаритних параметрів співробітники служби зможуть здійснювати супроводження ТЗ до найближчого місця зважування (на відстань до 50 км);

- Блокувати подальший рух порушника;

- Копіювати та сканувати документи водіїв, використовувати їх під час розгляду справ про порушення;

- Встановлення паритетної відповідальності учасників ринку вантажоперевезень.

Одна з ключових новел — відповідальність вантажовідправника як першої ланки перевезень. Внесення недостовірної інформації у ТТН та перевищення встановлених вагових та габаритних норм несе за собою 51 000 грн.

Підвищується відповідальність за порушення :

- встановлених габаритно-вагових норм в залежності від відсотків :
від 5 % до 10 % — 8 500 грн
від 10 % до 20 % — 17 000 грн
від 20% до 30 % — 34 000 грн
більше 30 % — 51 000 грн

Невиконання законних вимог співробітника Укртрансбезпеки нестиме за собою накладення штрафу у розмірі 850 — 2 550 грн. Впроваджується відповідальність за відмову або ухилення від проходження ГВК — 51 000 грн.

Також збільшуються штрафи за:

- перевезення пасажирів та вантажів без відповідних документів — 17 000 грн;

- здійснення міжнародних перевезень резидентами/нерезидентами пасажирів чи вантажів без документів — 34 000 грн.

Коментарі

Інші новини по темi