Повідомити про помилку

Жінок, які не стануть на військовий облік, почнуть штрафувати з 2023 року

23 грудня 2021 18:34
Події
views 9591
shares 1
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

З 2023 року в Україні штрафуватимуть працюючих українок та підприємства, де вони працюють, якщо ті (у разі, коли їм це належить) не стали на військовий облік. Таким чином, усі жінки, які, згідно з новим наказом Міноборони, мають стати на військовий облік, спокійно можуть це зробити протягом 2022 року. Про це стало відомо на брифінгу командування Сухопутних військ ЗСУ 23 грудня, де військові спробували пояснити суть того, що відбувається.

Отже, з 2023 року жінок, які не стали на військовий облік, та підприємства, на яких вони працюють, штрафуватимуть так само, як і чоловіків.

«Усі штрафи у питанні постановки на облік військовозобов'язаних жінок, тому що щодо чоловіків це вже працює, ми перевіряємо підприємства, – у 2022 році не діятимуть. У 2022 році ми їх тільки прийматимемо на військовий облік. Надавати допомогу керівникам підприємств та організацій ми будемо лише з 2023 року. З 2023 року підприємства немає права приймати неврахованих жінок працювати. Підприємства ведуть цей облік для чоловіків, тепер будуть і для жінок. Ми все роз'яснюватимемо. У самій системі постановки на облік нічого не змінилося», — розповів військком Київського обласного територіального центру комплектування та соцпідтримки Валерій Куценко.

Список професій

11 жовтня Міноборони видало наказ №313, який перелічує трохи більше 100 професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, і зобов'язує жінок цих професій стати на облік військовозобов'язаних. Весь список професій за посиланням.

Алгоритм дій

- Жінка спочатку повинна повідомити свого керівника підприємства.

- З'явитися до центру комплектування протягом 2022 року та з'ясувати чи підлягає вона військовому обліку, бо є вікові обмеження та по здоров'ю.

- Потрібно написати відповідну заяву та надати документи: паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про одруження, народження дітей, закінчення навчального закладу, довідку з закладу де працює.

- Після цього буде ухвалено рішення, чи підлягає жінка обліку.

Штрафи за ухилення

В Україні штрафувати жінок за відмову від взяття на військовий облік в цьому році не збираються. Однак штрафні санкції почнуть вводити після 2022 року.

Розмір штрафу для українок складатиме від 850 гривень, для підприємств — від 5500 гривень.

За якої умови жінок почнуть призивати в армію

У Міноборони зазначили, що це будуть робити тільки в крайньому випаду. Тобто при введенні воєнного стану або в особливий період під час мобілізації.

Коментарі

Інші новини по темi