Повідомити про помилку

Байден посилав до Москви голову ЦРУ через нарощування російських військ біля кордону України — CNN

6 листопада 2021 12:40
США
views 144
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це йдеться в матеріалі CNN.

Президент Джо Байден відправив директора ЦРУ Білла Бернса до Москви на початку цього тижня, щоб попередити Кремль, що США уважно стежать за нарощуванням військ росіян біля кордону України, і спробувати визначити, що мотивує дії Росії.

Візит відбувся 2-3 листопада.

Поїздка Бернса до Росії сталася на тлі стурбованості США нерегулярним переміщенням військ і техніки Росії поблизу північного кордону України

Як зазначили у CNN, про зустріч стало відомо з українських джерел.

Після зустрічей у Росії Бернс поговорив по телефону з президентом України Володимиром Зеленським, «намагаючись розрядити напругу» повідомили джерела CNN.

Високопоставлений чиновник Держдепартаменту також був направлений до Києва у четвер, щоб підтримати ці зусилля.

Прес-секретар Пентагону Джон Кірбі заявив у п'ятницю, 5 листопада, що «масштаб» і «обсяг одиницьтехніки, які ми бачимо» з Росії, «незвичайні».

«Ми продовжуємо уважно стежити за цим, і, як я вже говорив раніше, будь-які ескалаційні або агресивні дії Росії викликали б велике занепокоєння для Сполучених Штатів„, — сказав він.

Оцінки мотивів Росії в адміністрації Байденасильно розходяться: деякі джерела кажуть CNN, що вони вважають, що Росія може готуватися до вторгнення, а інші припускають, що вони проводять навчання або просто намагаються залякати Україну.

Водночас українська розвідка заперечує нарощування військ РФ поблизу кордонів.

Нагадаємо, мова йде про російську військову базу поблизу містечка Єльня у Смоленській області за понад 300 км від державного кордону у Чернігівській області. В американських ЗМІ з'явилися супутникові знімки військової бази. На цьому тлі ЗМІ заявили про нарощування військ.

Американські журналісти підкреслюють, що Україна офіційно применшує проблему та цитують заяву українського Міноборони від 2 листопада:

«Росія „встановила практику «перекидання і накопичення військових частин з метою підтримання напруженості в регіоні та політичного тиску на сусідні країни».

Водночас начальник Генштабу генерал-лейтенант Сергій Шаптала в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» заявив, що українська розвідка після повторного вивчення ситуації не підтвердила факт нарощування російських військ на кордоні з Україною. За його словами,  переміщення російських частин пов'язані з передислокацією після завершення чергових військових навчань.

«Коли ми отримали зі ЗМІ ці дані (повідомлення про передислокацію російських військ – ред.), ми запросили свої засоби розвідки. Це не один орган розвідки, а декілька. Після того як були надані назад нам дані по цій ситуації, ми знову оцінили її, і ніякого нарощування сил на державному кордоні України не було і немає. На даний час, ще раз повторю: ситуація навколо нашої держави контрольована, ніякого нарощування сил на даний час Російською Федерацією немає», — зазначив Шаптала.

Тим часом, Кремль заявив, що переміщення військ — це внутрішня справа РФ.

Речника Кремля Дмитра Пєскова попросили прокоментувати статтю видання Politico, де оприлюднено супутникові знімки пересування російської військової техніки поблизу міста Єльня Смоленської області, зазначивши, що Росія концентрує своїх військових біля кордону з Україною. (Єльня розташована приблизно за 250 км від українського кордону та за 100 км від білоруського).

«Дивіться, напевно, якість цих публікацій навіть не варто коментувати і не варто звертати якусь увагу. Йдеться про кордон із Україною, а показують кордон із Білоруссю„, — сказав Пєсков.

Він заявив, що «не варто витрачати час на знайомство з такими неякісними вкиданнями».

Коментарі

Інші новини по темi