Повідомити про помилку

Співробітники СБУ побили казахського політемігранта: адвокат вимагає розслідування

10 січня 2022 20:18
Події
views 519
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це йдеться в заяві адвоката Дмитра Моргуна передає Укрінформ.

6 січня в Києві невідомі, одягнені в цивільний одяг, побили Заманбека Тлеулієва поблизу його дому.

Тлеулієву вибили кілька зубів та погрожували. Активіст є членом опозиційного «Демократичного вибору Казахстану». В Україні він подав на статус біженця.

Хлопець стверджує, що йому погрожували депортацією. Він звернувся до поліції

В СБУ заявили, що ніхто не бив хлопця. 

За їхніми словами, з ним лише провели бесіду.

Також спецслужбісти того дня завітали до Елдоса Насипбекова. Той спромігся записати на відео відвідини.

«Особливо зважаючи на російський фактор та ймовірні провокації з боку РФ, які можуть дискредитувати нашу державу на міжнародній арені та зашкодити її інтересам. Тобто, проводиться звичайна робота в межах чинного законодавства та функціональних обов'язків служби», — зазначили в СБУ.

Також у відомстві додали, що їхні співробітники були коректними й не заважали проводити відеозйомку.

«Зважаючи на занепокоєння останніх, на місце була викликана Нацполіція, яка зафіксувала, що все відбувалося без порушень та в рамках українського законодавства. Спроби трактувати це інакше, як і будь-які розмови про тиск з боку СБУ, не мають нічого спільного з реальним станом справ„, — повідомили у спецслужбі.

Адвокат казахських активістів Заманбека Тлеулієва та Елдоса Насіпбекова Дмитро Моргун закликав СБУ провести службове розслідування щодо перевищення службових повноважень

«Є доведений факт перевищення службових повноважень з боку посадових осіб СБУ. Необхідні заяви вже подано як на реєстрацію правопорушення, так і з метою притягнення до кримінальної відповідальності таких співробітників СБУ„, — заявив Дмитро Моргун.

Адвокат зазначив, що «доводитиме справу до кінця з метою притягнення до кримінальної відповідальності тих учасників, які прийшли до двох казахських громадян і застосовували фізичне насильство як спецзасіб у обхід закону».

Він нагадав, що СБУ вже виступила з офіційною позицією про те, що це були нібито профілактичні бесіди. За словами адвоката, він не побачив у цій заяві, що «СБУ планує та хоче провести відповідне службове розслідування» .

Уполіції зазначають, що відповідний інцидент СБУ розслідуватиме спільно з ДБР. 

Журналістам «Радіо Свобода» в поліції підтвердили, що їхня група реагування виїздила на «виклик щодо ймовірного конфлікту у (місті) Вишневому», але по детальні коментарі порадили звертатися до інших силових структур.

«6 січня наряд ГРПП (групи реагування патрульної поліції – ред.) дійсно виїздив на виклик щодо ймовірного конфлікту, який трапився у Вишневому. І цей факт зареєстровано в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення. Втім письмових заяв від можливого потерпілого поліція не отримувала. Справою займається СБУ та ДБР, тож щодо більш детальних коментарів просимо звертатись до них„, – повідомила речниця поліції Київської області Ірина Прянішнікова.

 

Коментарі

Інші новини по темi