Повідомити про помилку

САП вручила обвинувальний акт за хабарництво нардепу Юрченку

11 серпня 2021 19:31
Події
views 297
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

11 серпня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) вручила обвинувальний акт народному депутату Олександру Юрченку та його неофіційному помічнику Івану Фіщенку, яких обвинувачують в одержанні хабаря. Також САП передала акт до Вищого антикорупційного суду.

«Дії народного депутата України кваліфіковані за ч.4 ст.368 (одержання хабаря службовою особою, від 8 до 12 з конфіскацією, — ред.) та ч.4 ст.27 (підбурювання до злочину, — ред.) ч.4 ст. 369 (пропозиція хабаря, від 5 до 10 з конфіскацією, — ред) КК України, а його посередника — ч.5 ст.27 ч.4 ст.368 КК України та ч.4 ст.27 ч.4 ст. 369 КК України... 3 березня 2021 року стороні захисту відкрили матеріали кримінального провадження для ознайомлення», – вказали у САП.

Нагадаємо, за версією слідства, нардеп Олександр Юрченко у завуальованій формі  попросив надати йому через посередника – його неофіційного помічника Івана Фіщенка — неправомірну вигоду у сумі $13 тис. за внесення пропозицій до проєкту Закону України «Про управління відходами» та у подальшому $200 тис. для підкупу нардепів-членів відповідного комітету за голосування за подані ним пропозиції.

Рік тому, у середині серпня 2020 року правоохоронці зафіксували факт передачі та отримання народним депутатом через посередника першої частини обумовлених коштів.

26-27 серпня 2020 року була запланована передача другої частини коштів. Проте подальше виконання спеціального завдання було зупинене.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) взяв під варту Юрченка з альтернативою 3 млн грн застави. Пізніше за нього внесли гроші і він вийшов з СІЗО під обов'язки. Неофіційного помічника нардепа — Фіщенка — також випустили з СІЗО. Для нього застава склала 1 млн грн.

15 вересня генпрокурор Венедіктова публічно відмовила в оголошенні підозри депутату. Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що Юрченко хоче вийти з фракції та партії на час розслідування, а в Офісі президента підтримали це рішення.

Зазначимо, журналіст Юрій Бутусов розповів, що «ексслугу» Юрченка у 2009 році затримували за крадіжку 4 пляшок пива «Старопрамен» у київському магазині «Каштан».

«За даними джерел Цензор.Нет, в Національному антикорупційному бюро, в ході розслідування вимагання хабаря народним депутатом Юрченком було встановлено, що 25 листопада 2009 року в журналі реєстрації злочинів Голосіївського районного управління внутрішніх справ було зафіксовано затримання Юрченка Олександра Миколайовича, 1988 року народження, за крадіжку чотирьох пляшок пива „Старопрамен“ в магазині „Каштан“ за адресою Велика Васильківська, 92», — написав тоді головред «Цензора» Бутусов.

Коментарі

Інші новини по темi