Повідомити про помилку

Помилка РНБО: у список санкцій зі «злодіями в законі» потрапили 108 «зайвих» осіб

17 жовтня 2021 15:07
Події
views 359
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Зараз встановлюються обставини, як у список санкцій Ради національно безпеки і оборони зі «злодіями в законі» потрапили 108 «зайвих» осіб. Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

Він закликав відмовитися від спекулятивних оцінок тих чи інших санкційних рішень, але зазначив, що при підготовці «чорного списку зі злодіями» порушення були допущені співробітниками Міністерства внутрішніх справ, коли його очолював Арсен Аваков.

«На даний момент у повному обсязі встановлюються конкретні обставини, як допускалися порушення і чи були вони навмисними. Ця перевірка ще не закінчилася. Зараз апарат РНБО проводить перевірку і згодом має проінформувати про результати», – сказав Подоляк.


Cекретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов на брифінгу за підсумками її засідання 15 жовтня розповів, що «в рішеннях, які готувалися раніше, були свідомі чи несвідомі помилки відносно 108 осіб, які вже виправили». За його словами, вісім людей, які були причетні до оформлення санкційних списків щодо криміналітету, були покарані: частину з них звільнили з лав міністерства внутрішніх справ, двох — понизили на посадах у міністерстві.


Депутатка Верховної Ради від фракції «Голос», членкиня парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова переконана, що включення вказаних людей до санкційного списку було «фальсифікацією документів на найвищому державному рівні». «Аваков і Ко прибирали зі списків реальних ворів за гроші, а натомість вносили тих, кого там хотіли бачити, — стверджує вона у Facebook, — Деяких внесли — бо добровольці, і спрацювали російські спецслужби, і дуже вже треба було добитися їхньої екстрадиції з України в лапи ФСБ. Деяких — внесли за „бабло“ конкуренти по бізнесу».

У свою чергу колишній перший заступник голови Служби безпеки України та ексзаступник генерального прокурора Віктор Трепак вважає, що така «помилка» мала би стати предметом для розслідування правоохоронними органами та розгляду судом. «РНБО, яка де-факто підмінила собою усі правоохоронні органи і суди, може приймати надважливі для держави рішення похапцем, без глибокого аналізу питання, без належної доказової бази, без наявності правових підстав», — пояснив він свою думку в Facebook. На його переконання, відповідальність повинні нести не тільки посадовці МВС, але й апарат РНБО, який готував матеріали до засідання, Данілов, який погоджує проєкти рішень, члени РНБО, які ухвалили рішення без належного розгляду та Зеленський, який увів його у дію.

Коментарі

Інші новини по темi