Повідомити про помилку

ЄСПЛ визнав Росію відповідальною за вбивство Литвиненка

21 вересня 2021 21:15
Події
views 699
shares 1
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це пише «Настоящее Время» з посиланням на рішення ЄСПЛ.

У суді причетність російської влади до вбивства охарактеризували як prima facie, тобто «самоочевидну».

Суд зазначив, що російська влада не надала будь-яких переконливих пояснень, які спростовували б британську версію подій, а також сама не розслідувала вбивство Олександра Литвиненка належним чином.

ЄСПЛ постановив, що Росія порушила право Литвиненка на життя, а також не забезпечила належне розслідування його загибелі.

До Європейського суду з прав людини ще в 2007 році звернулася вдова Литвиненка Марія Картер-Литвиненко. Росія повинна виплатити їй 100 тис. євро як компенсацію моральної шкоди та відшкодувати судові витрати в розмірі 22,5 тис. євро.

Російський суддя Європейського суду з прав людини Дмитро Дєдов не підтримав висновки ЄСПЛ і залишив окрему думку, де говорить, що виявив багато недоліків в аналізі британського розслідування і суду, які «викликають обґрунтовані сумніви щодо причетності підозрюваних до отруєння і того, чи діяли вони як агенти держави».

Колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко помер у листопаді 2006 року в лікарні в Лондоні.

Причиною його смерті став радіоактивний полоній-210. Британські спецслужби припускали, що він був доданий в чай, який Литвиненко випив під час зустрічі з колишніми співробітниками ФСБ Андрієм Луговим і Дмитром Ковтуном.

Європейський суд з прав людини постановив, що Андрій Луговий і Дмитро Ковтун, причетні до вбивства Литвиненка, діяли як агенти російської влади. На думку суду, немає ніяких доказів того, що вони особисто відчували до Литвиненко неприязнь, і вони навряд чи б змогли отримати доступ до полонію без підтримки влади.

Британська сторона звинувачує Росію в причетності до загибелі Литвиненка, а вдова убитого Марина Литвиненко неодноразово заявляла, що у її чоловіка і нинішнього президента Росії Володимира Путіна був конфлікт. Москва заперечувала ці звинувачення.

Коментарі

Інші новини по темi