Повідомити про помилку

Верховна Рада попередньо затвердила Великий Державний Герб України

24 серпня 2021 17:16
Події
views 323
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

На позачерговому засіданні 24 серпня 2021 року 257 нардепів проголосували за перше читання законопроекту про Великий Державний Герб.

Жодного голосу на підтримку законопроекту не дали «Європейська солідарність», «Голос» та ОПЗЖ.

У «Слузі народу» за законопроект проголосували 213 депутатів, у «Батьківщині» — 13, група «За майбутнє» дала 9 голосів, «Довіра» — 16, позафракційні депутати — 6 голосів.

Нагадаємо, згідно з Конституцією України, головний елемент великого Державного герба України — малий Державний герб України.

Малим Державним гербом України є Тризуб — знак Княжої Держави Володимира Великого. На законодавчому рівні досі не визначено опис великого Державного герба України.

На великому гербі присутні знак Княжої Держави Володимира Великого, — Тризуб. Він же — малий Державний Герб України.

Також великий герб у законопроекті Зеленського включає корону Ярослава Мудрого, галицького лева та герб Війська Запорізького, він же герб малоросійський — козак з мушкетом.

Проект закону передбачає, що великий Державний Герб обов'язково має відтворюватися на офіційних символах президента, великій державній печатці України, печатках президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Конституційного та Верховного Судів, фасадах будівель резиденції президента у Києві, Верховної Ради, Кабміну, Конституційного та Верховного Судів, залі засідань парламенту, а також на грошових знаках за рішенням Національного банку.

Водночас великий Державний Герб України не може бути використаний як власна символіка органів державної влади, територіальних громад, районів та областей та/або як елемент такої символіки.

Законопроект забороняє відтворювати зображення великого Державного Герба України в символіці політичних партій, громадських об'єднань, професійних спілок та їхніх об'єднань, юридичних та фізичних осіб. Не можна використовувати або імітувати його зображення в рекламі, крім соціальної щодо захисту суверенітету і територіальної цілісності України. Не допускається також використання зображення великого Державного Герба в перевернутому вигляді чи в інший спосіб, що виражає наругу та зневагу до нього, а також розміщення на зображенні великого Державного Герба України написів чи зображень незалежно від способів їх нанесення та змісту.

Нагадаємо, у «ЄС» та «Голосі» вважають, що великий державний герб у Конституції — спадок компромісу з комуністам 1996 року. 

 

Коментарі

Інші новини по темi