Повідомити про помилку

Путін вимагає від НАТО нерозширення на Схід, Столтенберг запевнив Україну у підтримці

1 грудня 2021 16:48
Політика
views 424
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Президент РФ Володимир Путін та генсек НАТО Єнс Столтенберг обмінялися заявами про політику НАТО у медіапросторі.

1 грудня на врученні довірчих грамот у Кремлі Путін заявив, що Росія пропонує розпочати предметні переговори щодо досягнення юридичних гарантій нерозширення НАТО на Схід. 

За його словами, Росія має намір домагатися «надійних і довгострокових гарантій безпеки» і в переговорах зі США та їхніми союзниками «наполягатиме на напрацюванні конкретних домовленостей, які виключають будь-які просування НАТО на схід».

Очільник Кремля наголосив, що Москві потрібні саме юридичні гарантії, тому що західні країни не виконали взяті на себе усні зобов'язання.

«Усім відомо про усні запевнення, що давались, що НАТО не буде розширюватися на схід„, — зазначив Путін.

За словами Путіна, «все було зроблено рівно навпаки». Він заявив, що «законні російські стурбованості у сфері безпеки» начебто були проігноровані та ігноруються досі.

За словами Путіна, напруженість на західних кордонах Росії зростає, «достатньо подивитися, наскільки близько до російських кордонів вийшла військова інфраструктура Північноатлантичного альянсу». У відповідь, заявив Путін, російська сторона вживає адекватних військово-технічних заходів.

«Але, повторю, не ми комусь погрожуємо, і звинувачувати нас у цьому — з урахуванням реального стану справ, тобто звалювати провину, як у нас кажуть, із хворої голови на здорову, — як мінімум безвідповідально„, — сказав кремлівський диктатор.

Нагадаємо, 30 листопада генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що глави МЗС країн-членів Північноатлантичного альянсу обговорили можливі економічні санкції та політичні заходи проти Росії у разі агресії в Україні. За його словами, учасники саміту обговорили ситуацію на російсько-українському кордоні та дали чітко зрозуміти, що агресивні дії РФ щодо України не пройдуть безслідно. Столтенберг закликав Росію проявити прозорість і припинити ескалацію. 

За словами Столтенберга, Україна може розраховувати на підтримку з боку союзників Альянсу, але не на гарантії безпеки та принцип колективної оборони.

«НАТО буде активно сприяти створенню військових можливостей України та Грузії, які забезпечать їм можливість захищати себе. Ми проводимо навчання, забезпечуємо обмін інформацією, постачаємо техніку, також підтримуємо процес реформ», — зазначив він.

Коментарі

Інші новини по темi