Повідомити про помилку

Регулювання цін та призначення голови ДБР — останні владні рішення 2021 року

31 грудня 2021 20:51
Економіка
views 562
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Уряд двома постановами встановив штучну ціну на газ для виробників продтоварів та зарегулював ціну на житній хліб та батон.

«Установити на період дії карантину, але не довше, ніж до 30 квітня 2022 року, граничний рівень постачальницько-збутової надбавки до ціни природного газу власного видобутку на рівні не більше 24% для задоволення потреб суб'єктів господарювання, основним видом діяльності яких є, зокрема виробництво продовольчих товарів„, – зазначається у її тексті.

Зокрема, зміни стосуються виробників борошна, хліба, молока, курятини та соняшникової олії. При цьому постанова №1432 від 30 грудня, яка додає олію до переліку соціально важливих товарів, також обмежує націнку на житньо-пшеничний хліб та батон на рівні 10% від оптово-відпускної ціни.

Постанова передбачає, що торговельна надбавка за постачання природного газу власного видобутку для задоволення потреб вказаних суб'єктів господарювання встановлюється на рівні не більш як 1%.

Тепер компанії, що продають вищенаведені товари, мають заздалегідь декларувати їхнє подорожчання.

Інформація про збільшення ціни має подаватися за таким принципом:

  • на 15% і більше — за 30 днів до початку введення нової ціни;
  • на 10% і більше, але менше ніж 15%, — за 14 днів;
  • на 5% і більше, але менше ніж 10%, — за три дні до подорожчання.

Також уряд обмежив націнку на житній хліб і батон — не більше ніж 10%. 

Зазначимо. за 2021 рік ціна на хлібобулочні вироби зросла на понад 15% і зростатиме надалі. Головною причиною виробники називають «надмірний експорт української пшениці».

Українські газовики негативно відреагували на рішення уряду. 

В асоціації газовидобувників наголосили, що примусове вилучення Кабміном до 20% природного газу приватних компаній за «операційною собівартостю» призведе до падіння видобутку, дефіциту газу та посилення залежності від Росії. 

«Зупинка інвестиційної діяльності цілком логічно призведе до щорічного падіння газовидобутку, зменшення податків у державний та місцевий бюджети, скорочення робочих місць в секторі та суміжних галузях. Крім того, враховуючи ймовірний запуск Північного потоку – 2 та ризик скорочення або повного припинення транзиту російського газу через територію України, це суттєво послабить енергетичну безпеку нашої країни„, — заявили в асоціації газовидобувних компаній, до яких входить державний «Нафтогаз України» та приватні підприємства.

Також 31 грудня було призначено ддиректора Державного бюро розслідувань.

Ним став Олексій Сухачов, який був виконувачем обов'язків директора перед призначенням.

Сухачову 43 роки, він народився у Харкові. У 2000 році закінчив Національну юридичну академію імені Ярослава Мудрого за спеціальністю «Правознавство». Доктор юридичних наук, заслужений юрист України. З 2000 року Сухачов розпочав військову службу в органах державної безпеки, працював слідчим, оперуповноваженим, заступником Головного управління центрального управління СБУ. У 2017—2019 роках працював заступником начальника департаменту Генпрокуратури. Протягом 2019—2020 років служив у Службі зовнішньої розвідки.

Олексій Сухачов був призначений на посаду в.о. директора ДБР 22 вересня. Під час його головування в ДБР було виписано підозру в державній зраді п'ятому президенту України Петру Порошенку. Нагадаємо, ДбР звинувачує його у фінансуванні тероризму через політичне рішення купувати вугілля у шахт з окупованої території, які продовжували платити податки в бюджет України.

Коментарі

Інші новини по темi