Повідомити про помилку

Суд призупинив розгляд касації ПриватБанку на рішення про припинення кредитних зобов'язань НЗФ

27 жовтня 2021 17:37
Події
views 323
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Верховний Суд призупинив розгляд касаційної скарги ПриватБанку на рішення судів попередніх інстанцій про визнання припиненими зобов'язань АТ «Нікопольський завод феросплавів» щодо одного з кредитних договорів перед банком до розгляду аналогічної справи Великою палатою. Про це повідомляє пресслужба Демократичної Сокири.

27 жовтня відбувся розгляд касаційної скарги ПриватБанку у справі за позовом Нікопольського заводу феросплавів про визнання припиненими зобов'язань у розмірі 100 мільйонів доларів за кредитними договорами перед ПриватБанком.

Член Політради ДемСокири Антон Швець назвав цю ситуацію такою, що суперечить Господарському процесуальному кодексу. За його словами, призупиняти можна справу лише тоді, коли уже відбувається судовий розгляд справи. «Лише сьогодні було опубліковано рішення Богдана Львова (у ідентичній справі), потім скарга поїде у Велику Палату, де судді будуть ухвалювати рішення: беруть її до розгляду, чи ні».


Він зазначив, що судді, які сьогодні ухвалили рішення передати цю справу до Великої Палати, не можуть знати, яке буде ухвалено рішення.

«
Вони не можуть в такому випадку призупиняти свій розгляд до того, чого ще не існує — а саме розгляду у Великій Палаті„, — пояснив результат засідання співзасновник Демократичної Сокири.

Євгеній Романюк, член Ради громадського контролю при Бюро економічної безпеки, зазначив, що станом на сьогодні в українських судах перебуває близько тисячі справ ПриватБанку.

За його словами, кілька тижнів тому за схожим позовом Нікопольського заводу феросплавів Касаційний господарський суд ухвалив рішення передати справу у Велику палату Верховного Суду.


«
Позов містить схожі вимоги і його могли б об'єднати в одну справу з тією, що розглядають сьогодні. Однак було застосовано тактику юридичного спаму, коли суди завалюють великою кількістю позовів. Це робиться для того аби завалити суди схожими позовами і при отриманні позитивного для себе рішення в одному — використати його в інших„, — пояснив Євгеній Романюк.

Спікери наголосили на намаганні Коломойського вплинути на рішення Канцлерського суду штату Делавер (США), який призупинив розгляд по справах за позовом ПриватБанку, через розгляд справ українськими судами за позовами Нікопольського заводу феросплавів до ПриватБанку.

Антон Швець зазначив, що Демократична Сокира складає списки корумпованих українських суддів, які передає до державних органів Сполучених Штатів Америки, матеріали з нього будуть використані, аби додати Ігоря Коломойського та його спільників до санкційних листів.

Як повідомлялося, Господарський суд Києва 22 січня 2021 року визнав припиненими всі зобов'язання НЗФ.

ПриватБанк подав до Канцлерського суду штату Делавер позов, в якому вказує на порушення НЗФ своїх договірних зобов'язань за кредитним договором, зокрема в частині використання кредитних коштів на цілі, що суперечать умовам видачі, тобто не для фінансування поточної діяльності підприємства.

Окрім цього, в «американському» позові, згідно з текстом рішення суду, стверджується, що НЗФ причетний до відмивання коштів і протиправної рециркуляції кредитів, що передбачало, зокрема, погашення заборгованості за кредитним договором за рахунок коштів за іншими кредитними договорами.


НЗФ, у свою чергу, зазначає, що оскільки будь-які зобов'язання між ним і ПриватБанком, визначені кредитним договором, були припинені шляхом виконання, банк не має жодних підстав для невизнання права позивача на припинення зобов'язання.

ПриватБанк зазначав, що його звернення до американського суду не привело до невизнання, до порушення чи оскарження прав НЗФ, і, відповідно, в останнього немає жодних передумов і підстав звертатися з позовною заявою про визнання припиненими зобов'язань за кредитним договором, проте Госпсуд Києва став на бік позивача.

Верховний Суд 19 жовтня 2021 року передав на розгляд Великої палати касаційну скаргу ПриватБанку на рішення судів попередніх інстанцій про визнання припиненими зобов'язань АТ «Нікопольський завод феросплавів» щодо одного з кредитних договорів перед банком.

Нагадаємо, Демократична Сокира спостерігає за роботою судів, які розглядають справи, що стосуються діяльності Ігоря Коломойського та дотичних до нього компаній. Активісти ДемСокири приходять на кожне судове засідання, а 19 жовтня відсвяткували 20-ту ювілейну акцію. 

Теги

Коментарі

Інші новини по темi