Повідомити про помилку

Рада підтримала законопроект про олігархів

23 вересня 2021 14:34
Події
views 356
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Президентський законопроект №5599 підтримали 279 народних депутатів.

Законом передбачено створення спеціального реєстру, куди будуть вносити олігархів. Для цього вони повинні відповідати трьом з чотирьох критеріїв: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, а також наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень.

У документі прописано, що визначення олігархів — це прерогатива РНБО, яку очолює президент Володимир Зеленський.

Бізнесмени, що потраплять до реєстру олігархів, будуть зобов'язані подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками.

Олігархам буде заборонено фінансувати партії і брати участь у великій приватизації.

Також бізнесменам, визнаним олігархами, і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою.

Законопроект №5599 був поданий в Раду президентом Володимиром Зеленським на початку червня. Рада схвалила законопроект «Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» у першому читанні 1 липня.

Після звернення омбудсмена Людмили Денисової, яке підтримали чотири опозиційні фракції, спікер Ради Дмитро Разумков 10 вересня направив документ на експертизу Венеціанської комісії. Комісія поки не розглянула документ і не дала висновку.

Законопроект був внесений до порядку денного Ради на поточний тиждень на погоджувальній раді голів фракцій у понеділок, незважаючи на заперечення Разумкова, який заявляв, що документ не готовий до розгляду.

Між першим і другим читанням народні депутати внесли до нього 1,3 тисячі поправок. Тим не менш, документ у другому читанні був розглянутий за прискореною процедурою.

Документ проголосований в редакції Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Розрахунок вартості активів олігархів здійснюватиметься сукупно за розмірами активів особи та суб'єктів господарювання, бенефіціаром яких є така особа. При розрахунку вартості таких активів не враховуються активи, що належать особі в засобах масової інформації.

Рішення про визнання особи олігархом приймається Радою національної безпеки і оборони на підставі подання Кабінету Міністрів, члена РНБО, Національного банку, Служби безпеки або Антимонопольного комітету України.

Апарат РНБО за 10 робочих днів до дня проведення засідання, на якому заплановано розгляд подання про визнання певної особи олігархом, направляє такій особі за місцем її реєстрації повідомлення про таке засідання, в якому викладаються ознаки стосовно такої особи. Повідомлення після його направлення публікується на офіційному вебсайті Ради національної безпеки і оборони України.

Коментарі

Інші новини по темi