Повідомити про помилку

Пристайко заявив, що Україна може відмовитися від вступу в НАТО: у МЗС відреагували на заяву

14 лютого 2022 10:28
Події
views 1094
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися
Посол України у Британії Вадим Пристайко заявив, нібито українська держава може подумати про відмову вступу в Північноатлантичний альянс. За його словами, такий варіант розглядається, якщо це дозволить уникнути війни з Росією.

Відповідну заяву дипломат зробив в інтерв'ю журналісту Стівену Нолану. Його процитувало BBC Radio 5 Live у Twitter. На висловлювання вже відреагували в МЗС України.

Пристайко наголосив, що вступ України в НАТО передбачений Конституцією держави. Однак дипломати «гнучкі в пошуку найкращого вирішення ситуації».

«Ми намагаємося знайти найкращий вихід. Якщо це дозволить запобігти напруженості, то розглянемо це», – сказав посол.


У Міністестві закордонних справ України заявили, що ці слова вирвані з контексту. Про це повідомив спікер МЗС України Олег Ніколенко.

«Слова посла України у Великій Британії Вадима Пристайка про те, що Україна нібито готова розглянути відмову від членства в НАТО задля запобігання війні з Росією вирвані з контексту», — заявив він.

Разом з тим, у МЗС зазначили, що заради миру і збереження життів наших громадян Україна готова йти на будь-які формати діалогів з країнами та міжнародними організаціями.

«Водночас посол Пристайко слушно зазначив в інтерв'ю, що перспектива членства в НАТО закріплена в Конституції України, але Україна наразі не є членом НАТО чи іншого безпекового альянсу. Тож ключовим для нашої країни стає питання гарантій безпеки. Безперечно, найкращою такою гарантією був би негайний прийом України до Альянсу», — додав Ніколенко.

За його словами, загрози Україні існують тут і зараз, відтак пошук відповіді на питання гарантій стає фундаментальним нагальним завданням.

«При цьому, жодне рішення не може бути ухвалене всупереч Конституції України», — зазначив Ніколенко.

Коментарі

Інші новини по темi