Повідомити про помилку

Представниця ДемСокири очолила у Левані спільноту біженців, які вимушено виїхали у Бельгію

2 березня 2023 18:23
Події
views 3932
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Волонтерка та до 24.02.22 членкиня політради Демократичної Сокири Ольга Фесік очолила у місті Левені спільноту українців, які вимушено виїхали до Бельгії під час війни.

Про це повідомляє пресслужба ДемСокири з посиланням на 11.be.

Ольга Фесік з донькою була змушена виїхати з рідного міста Ірпінь, яке в перші дні повномасштабної війни потрапило під окупацію росіян. Жінка допомогла перетворити Український дім у Левені, де збиралися українські студенти, емігранти та інші представники діаспори, на платформу, яка сьогодні налічує кілька сотень членів.

Ukrainians in Leuven збирає кошти та ресурси для забезпечення постраждалих від війни, та допомагає українським біженцям, які намагаються евакуюватися з небезпечних регіонів до Бельгії.

 «Я помітила, що українці в Бельгії потрібні одне одному: як влаштувати дитину до школи? Як оформити документи? Де знайти лікаря? На щастя, вони можуть розраховувати на солідарність один одного», — каже Ольга.


У Левені вже були емігранти та українці, які жили там до війни, вони також підтримали біженців у подібних питаннях. Тому Ольга організувала групу чату в месенжерах, щоб Левенська спільнота відродилась і була ефективною в кризовий час.

«У моїй природі — скеровувати команди в правильному напрямку і домагатися, щоб мій голос був почутий. Тому брюссельська асоціація Promote Ukraine, зокрема, просила мене виступити з промовою та взяти участь у прес-конференціях, щоб чинити тиск на політику знизу», — підкреслила Фесік.

Ініціативи українців у Левені стають дедалі більш успішними та масштабними. Волонтери організовують різноманітні заходи – від продажу сувенірів ручної роботи до справжнього Food Market, де можна скуштувати український борщ та інші національні страви.

Кілька місяців тому організація зібрала не менше 11 000 євро завдяки багатоденній роботі на різдвяному ярмарку в Левені.

«Наша мережа гарантує, що кошти потраплять у потрібне місце. Ми організовуємо транспортування в Україну одягу, пожертвуваного мешканцями Левена, беремо участь в евакуації через співпрацю з волонтерами на місці та підтримуємо українців медичним та обігрівальним обладнанням», — зазначила Ольга.

Волонтерка вважає українців у Левені сильним прикладом для інших муніципалітетів.

«Багато людей, які втікають, самотні та травмовані війною…Я не знаю жодного українця в Бельгії, який би жив лише бельгійським життям, ми повинні бути солідарними з українцями. Усі зусилля, які ми зараз робимо, схожі на марафон: усі втомлюються, але ми обов'язково його закінчимо», — підсумувала вона.

Коментарі

Інші новини по темi