Повідомити про помилку

Посол Казахстану про ситуацію в країні: влада поверне повний контроль протягом 2-3 днів

6 січня 2022 15:44
Події
views 605
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Влада Казахстану поверне повний контроль над ситуацією в країні протягом 2-3 днів. А країни-учасниці Організації Договору про колективну безпеку направлять не менше 3 000 військових. Про це заявив посол Казахстану Дархан Калетаєв в ефірі «Україна 24».

«У країні оголошено надзвичайний стан, в Алмати відбувається зачистка бандитських елементів та екстремістів. На жаль, важко бачити такі кадри з рідного міста. Але я думаю, протягом 2-3 днів вся ситуація буде під контролем повністю. Всі регіони взяті під контроль, столиця поза небезпекою. Я сподіваюся, що наші правоохоронні структури до кінця доведуть роботу. Є різна інформація, за останніми даними, з боку правоохоронців загинуло 13 людей. З боку мітингувальників повної інформації немає. Близько 200 людей звернулися до лікарень», — сказав він.

Посол розповів про офіційну позицію Казахстану щодо протестів та про війська ОДКБ.

«Офіційна позиція була: до кінця не застосовувати силу. Все почалося в західних регіонах, були мирні мітинги, там влада дійшла згоди з мітингуючими. Зараз вони вже розходяться. В Алмати вже були екстремісти. Всі головні вимоги протестувальників було виконано. Ми є членами ОДКБ і відповідно до статуту очільник держави звернувся (до країн-членів). Наразі триває перегрупування військових сил у Казахстан. Очікується 3 тисячі осіб з країн-членів ОДКБ. Вони будуть задіяні в охороні стратегічних об'єктів і великих державних установ. Після нормалізації ситуації сили ОДКБ одразу вийдуть із країни. Поки що НС у країні оголошено до 19-го числа. На першу вимогу керівництва країни сили ОДКБ залишать територію. Військові будуть із Вірменії, Узбекистану, Киргизстану, Росії. Їхня загальна кількість 3 тисячі, більше бути не може», — розповів він.


Калєтаєв додав, що протестувальники не мають певного лідера.

«Думаю, слідство вийде на слід організаторів. Зрозуміло, що у великих містах це не могло виникнути просто так. Але явних лідерів прямо на барикадах від імені протестувальників не було. А на заході, де були мирні мітинги, були лідери-переговорники», — сказав він.

Коментарі

Інші новини по темi