Повідомити про помилку

Помер Олександр Ройтбурд

8 серпня 2021 13:12
Події
views 393
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

8 серпня в Одесі від раку помер український художник Олександр Ройтбурд. Митець не дожив 2 місяці до 60-ліття.

Ройтбурд вважається одним з основних представників «української нової хвилі» в мистецтві. Його називають одним з лідерів «Хвилі українського трансавангарду».

Все життя митця пов'язано з Одесою.

Його роботи знаходяться Державній Третьяковській галереї у Москві, Державному Російському музеї у Петербурзі, музеї сучасного мистецтва МоМА у Нью-Йорку, DUMA (художньому музеї університету Дьюк в Дерхемі (США), Одеському художньому музеї, PinchukArtCentre в Києві та приватних колекціях. 

У 2009-у році картина Ройтбурда з серії «Прощавай, Караваджо!» була куплена на лондонському аукціоні Phillips de Pury & Co за рекордну на той час для українського живопису суму – $97 тис.

Художник є співзасновником асоціації «Нове мистецтво». З 1993 по 1999 працював арт-директором, а з 1999 по 2001 — президентом цієї асоціації. 1997 — 1999 роках був головою правління Центру сучасного мистецтва Сороса в Одесі, у 2001 — 2002 роках — регіональним координатором фестивалю «Культурні герої», в 2002 році став директором Галереї Гельмана в Києві. 

Учасник понад 100 виставок і мистецьких проєктів.

Олександр Ройтбурд вирізнявся активною громадянською позицією. У 2014 році митець активно підтримував Революцію Гідності.

Останні роки митець вів боротьбу з місцевою владою Одеси за право очолити посаду директора Одеського художнього музею, конкурс на яку він виграв у 2017 році.

У липні 2018 року він підписав відкритого листа українських діячів культури до ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова з проханням припинити голодування в таборах кремлівського режиму.

У 2019 році його звільнення міськрадою Одеси з посади директора музею збурило громадянське суспільство і зібрало тисячний мітинг одеситів.

Сам художник назвав ці події «культурним Майданом сучасної України».

«Останнім часом він хворів. Але не втрачав силу духу, почуття гумору та мав великі плани – не тільки розбудови та реставрації Одеського художнього музею. Нещодавно надав документи в міністерство щодо реставраційних робіт… А ще – горів ідеєю створення музею сучасного мистецтва в Одесі. Втілити його мрію у життя тепер мусимо ми всі. У його пам'ять», — прокоментував смерть художника міністр культури Олександр Ткаченко.

 

Теги

Коментарі

Інші новини по темi