Повідомити про помилку

Помер колишній прем'єр України Євген Марчук

5 серпня 2021 11:25
Події
views 248
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Помер колишній прем'єр України Євген Марчук. Він також представляв Україну в Тристоронній контактній групі. Про це повідомила його дружина Лариса Івшина на своїй Facebook-сторінці.

«Чорний день. Помер Євген Кирилович. Зупинилося серце», — написала вона.



Під публікацією багато українських політиків і громадських діячів висловили свої співчуття. Українська делегація в ТКГ висловила співчуття рідним і близьким покійного.

«Українська делегація в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях з великим сумом сприйняла звістку про смерть українського державного діяча, представника України в ТКГ (листопад 2018 — травень 2019), колишнього прем'єр-міністра України Євгена Кириловича Марчука», — йдеться у повідомленні.

Євген Марчук помер на 81-му році життя. Він був першим головою Служби безпеки України в 1991—1994 роках, а з 1995 по 1996 рр. обіймав посаду прем'єр-міністра країни. У 2003−2004 політик очолював Міноборони.

Крім того, він очолював Міжнародний секретаріат з безпеки та цивільної співпраці між Україною та НАТО. З травня 2015 року — представник України у підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи на Мінських переговорах щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. З 21 листопада 2018 року очолював українску делегацію в ТКГ замість Леоніда Кучми.

Ще до обрання Кучми президентом на другий термін, між першим і другим туром голосування, він став секретарем Ради нацбезпеки і оборони України.

У 2019 році, в інтерв'ю Євген Марчук зізнався, що шкодує про те, що не став президентом.

«Багатьох помилок вдалося б уникнути. (...) Найбільш фундаментальніше питання — олігархат: у тому вигляді, в якому він у нас є зараз, його б не було. Люди багаті, як і в будь-якій країні, були б, але не олігархи», — запевняв він.

«Переконаний, що він мав би бути президентом України. Історія України в такому випадку могла б виглядати сьогодні зовсім іншою», — казав письменник і дипломат Юрій Щербак у 2019 році.

Коментарі

Інші новини по темi