Повідомити про помилку

Уряд затвердив план дій на випадок воєнного стану

29 грудня 2021 17:44
Події
views 1945
shares 15
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомляє «Громадське» з посиланням на засідання уряду.

29 грудня Кабінет міністрів України затвердив Порядок встановлення заборони або обмеження на вибір місця перебування чи проживання людей на території, де діє воєнний стан.

Згідно з документом, українцям можуть заборонити переїжджати чи змінювати місце проживання. 

Що регулює затверджений порядок

  • У ньому сформульовані обґрунтування необхідності заборони чи обмеження на вибір місця перебування чи проживання.
  • Крім цього, вказані й строки їхнього запровадження та перелік громадян, яких стосується рішення.
  • А також – зазначені інші заходи, яких необідно вжити для того, аби забезпечити виконання указу глави держави.


На час воєнного стану військові командири разом із військовими адміністраціями (у разі їх створення) можуть самостійно або із залученням органів влади ухвалювати рішення про запровадження заборони або обмеження на вибір місця перебування чи проживання людей. Про таке рішення у разі його ухвалення мають повідомити через ЗМІ.

Воєнний стану може вводитися у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності.

Закон України «Про правовий режим воєнного стану» передбачає запровадження трудової повинності для працездатних осіб на роботах оборонного характеру, а також використання ресурсів підприємств, установ та організацій усіх форм власності для потреб оборони.

Він також передбачає комендантську годину та особливий режим в'їзду і виїзду, перевірку документів громадян, огляд речей, транспорту та багажу, квартирну повинність для розміщення військовослужбовців. 

Контролюватиметься і діяльність ЗМІ. Йдеться про регулювання їх роботи, а також використання для військових потреб і проведення роз'яснювальної роботи серед військ і населення. 

Крім того, держава в умовах воєнного стану матиме право примусово відчужувати майно, що перебуває у приватній або комунальній власності, вилучати майно державних підприємств, державних господарських об'єднань. Водночас згідно з Конституцією право на життя не може бути обмежено, як і право на житло, а от право на мистецьку діяльність можуть обмежити.

Скасування воєнного стану відбувається також за подачі президента. 

У 2018 році, після нападу росіян на українські кораблі в Чорному морі було оголошено воєнний стан строком на місяць.

Коментарі

Інші новини по темi