Повідомити про помилку

Оновлено: Пакистан використовує авіацію на боці талібів у Панджері, — рух Опору

6 вересня 2021 12:35
Таліби
views 1154
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

5 вересня з'явились новини про загибель речника руху Опору Фахіма Дашті. Сьогодні на його акаунті в Twitter цю інформацію підтвердили.

«Мученик Фахім Дашті, справжній дервіш і борець опору, на жаль, загинув внаслідок авіаудару Пакистану минулої ночі у своєму рідному Панджері. Він був готовий на все заздалегідь. Вітаємо душу цього дорогого пана! Він був шанованим журналістом. Боротьба триває„, — йдеться в повідомленні.

Дашті був соратником Ахмад Шаха Масуда — легендарного польового командира та лідера афганських таджиків. Рух Опору у Афганістані наразі очолює його син. Дашті був поряд з Масудом-старшим, коли смертники «Аль-Каїди», представившись репортерами вбили лідера Північного Альянсу 20 років тому — 9 вересня 2001 року — за 2 дні до нападу на вежі-близнюки в Нью-Йорку. Тоді він дивом вижив у атаці ісламістів, які приховали вибухівку у телекамері.

Пізніше іранський журналіст Тайодден Соруш заявив, що Камалуддін Незамі, губернатор Панджеру, повідомив йому через супутниковий телефон, що їх позиції кілька разів бомбили безпілотники. Водночас він додав, що таліби назвали таку інформацію цілковитою брехнею.

Сили опору продемонстрували відео літака ВПС Пакистану у Панджері.

Ахмад Масуд звернувся до афганців знову закликавши до повстання. Він розповів, що окрім Фахіма Дашті у авіаударі загибло багато його родичів. Аудіозапис оприлюднив індійський журналіст Адітья Радж Каул.

«Ахмад Масуд каже, що Пакистан безпосередньо атакував афганців у Панджері, а міжнародна спільнота мовчки спостерігала за цим. Масуд заявляє, що не здасться до своєї останньої краплі крові. Каже, що дикуни „Талібану“ атакують за допомогою пакистанців», — розповів журналіст, перекладаючи з пушту.

Тим часом, представник МЗС Ірану Сеєд Хатібзаде засудив вчорашні напади на Панджер, заявивши, що «вбивство лідерів Афганістану викликає глибокий жаль».

Він додав, що слід розслідувати повідомлення про іноземну участь Пакистану у війні.

Нагадаємо, 4 вересня до Кабулу прибув шеф розвідки Пакистану генерал-лейтенант Фаїз Хамід.

5 вересня таліби заявляли, що їм залишилось завоявати лише один район панджеру

Коментарі

Інші новини по темi