Повідомити про помилку

Місія ОБСЄ фіксує техніку окупантів за лінією відведення

3 вересня 2021 14:49
Події
views 211
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися
Спостерігачі ОБСЄ зафіксували на тимчасово окупованій території Донецької області 53 одиниці озброєння та військової техніки, розміщені з порушенням лінії відведення.


«Українська сторона СЦКК повідомляє про факти порушень з боку збройних формувань РФ та її найманців на непідконтрольній уряду України території Донецької області, які зафіксовані СММ ОБСЄ, та оприлюдненні у щоденному звіті №204/2021 від 1 вересня 2021 року.


Місія, здійснюючи моніторинг відведення озброєння, передбаченого Меморандумом, а також Комплексом заходів і Доповненням до нього, зафіксувала розміщення на тимчасово окупованій території 53 одиниці озброєння та військової техніки, які розміщені з порушенням лінії відведення»
, — йдеться в повідомленні штабу операції Об'єднаних сил.


Вище згадані порушення зафіксовані на полігонах поблизу тимчасово окупованих населених пунктів Покровка, Олександрівське (кол. Рози Люксембург) Донецької області, у зоні яких згідно з пунктом 5 Меморандуму від 19 вересня 2014 року розміщення важкого озброєння та військової техніки заборонено.


Зокрема, поблизу населеного пункту Покровка (36 км на схід від Донецька) з порушенням лінії відведення перебувало 20 танків Т-72, 3 танки Т-64 та 3 танки не встановленого типу.
На полігоні який розташований поблизу того ж населеного пункту виявлено 3 самохідних гаубиці (2С1 «Гвоздіка», 122 мм), одна буксирована гаубиця (Д-30А «Жаба», 122 мм), 3 буксированих міномети (2Б9 «Волошка», 82 мм), 13 танків Т-72, 3 танки Т-64.

На полігоні неподалік населеного пункту Олександрівське (кол. Рози Люксембург, 90 км на південний схід від Донецька) СММ ОБСЄ зафіксували 3 танки Т-72 та один танк Т-64.
Зазначенні порушення можуть свідчити про ймовірне створення російськими окупантами маневрових бойових груп, з метою перевірки стану бойової готовності резервів.

Вкотре Місією зафіксовано факти систематичного перешкоджання діяльності СММ ОБСЄ на окупованих територіях. Так, за підсумками звітного періоду, зафіксовано 3 випадки заборони доступу патруля СММ ОБСЄ до об'єктів контролю та 1 випадок затримки. Більшість порушень обліковано на тимчасово окупованій території Донецької області.

Факти перешкоджання діяльності СММ ОБСЄ свідчать про намагання збройних формувань РФ приховати від міжнародних спостерігачів свої порушення та спрямовані на дестабілізацію обстановки вздовж лінії розмежування.

«Вкотре наголошуємо, що підрозділи Збройних Сил України знаходяться на позиціях і неухильно дотримуються зобов'язань щодо всеосяжного режиму припинення вогню, які були досягнуті в рамках ТКГ» — зазначають у штабі.

Коментарі

Інші новини по темi