Повідомити про помилку

Відтік кадрів із ЗСУ посилитьcя через критичне недофінансування — експерт

12 січня 2022 18:22
Політика
views 748
shares 69
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Волонтер та військовий експерт Серж Марко (Олександр Карпук) звернув увагу на низький рівень заплат у Збройних силах.

Він наголосив, що протягом двох років правління зеленського військовим не піднімали зарплати.

«За часи правління Зеленського зарплати залишилися тими самими, при зростанні цін на продукти/паливо/комунальні послуги на 20-40%„, — зазначив Марко.

Волонтер вважає, що у відтоку людей з армії є дві причини. Першою він назвав дії минулого головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака.

«Перша. Це „реформи“ Хомчака. Ви ж пам'ятаєте, як скорочували „непотрібні“ посади при Хомчаку? Причому ці скорочення не торкнулися „нафталінового“ складу, вони торкнулися, наприклад, снайперів і марксманів. Зв'язківців. Зампотехів рот. Загалом дуже „непотрібні“ посади для нинішньої армії„, — пояснив Марко.

Другою причиною масових звільнень із Збройних сил волонтер вважає дуже низький рівень зарплат, який закриває дорогу для низки спеціальностей в армії.

«За 12 000 гривень не особливо послужиш із нинішніми цінами, чи не так? Адже на ці гроші, наприклад, треба найняти інструктора зі снайпінгу. І людина, у якої один патрон коштує 150 грн, піде на зарплату в 12 000 гривень? Та нафіг йому, індивідуальному бійцю, який здобув скіли у безпосередній небезпеці і в прямій видимості противника, йти за ці гроші когось вчити, проживаючи при цьому в ППД (пункт постійної дислокації) і терпіти кари небесні армійської служби?» — зауважує експерт.

Він пояснює, що контрактники у бойових частинах отримують по 32 тис. гривень, з яких також потрібно регулярно докуповувати спорядження.

«Тому зі снайперами зараз величезна проблема. Взагалі за ці три роки багато що зламали. Зараз почали оживляти, з приходом нового командування, але йдеться не про те, щоб покращити ситуацію, а щоб хоч повернутися на рівень розвитку 2019 року», — прокоментував він зміни у армії із призначенням Валерія Залужного головнокомандувачем.

Волонтер вважає, що низькі заробітні плати закривають дорогу в армію для ІТ-спеціалістів, фахівців з БПЛА, зв'язківців, працівників технічних спеціальностей.

Водночас експерт звертає увагу на одночасне підвищення зарлат у поліції.

«Окремим тригером стала новина про підвищення зарплат поліції до 24 000 гривень. Я не проти цього підвищення, за нинішніх цін прожити на зарплату поліцейського взагалі неможливо. Це правильний хід. Хоча й розумію, що нинішню поліцію підвищення зарплати не змусить працювати краще, надто багато людей у поліції звикли бити байдики. І це в кращому випадку. Але тоді навіщо снайперу перебувати в армії за 12 000 та навіть на передовій за 32 000, коли він за 24 000 гривень може працювати у своєму місті звичайним поліцейським?» — коментує волонтер.

Водночас він нагадав, що президент пообіцяв збільшити зарплати в армії лише у 2023 році. 

Заробітна плата виросте до понад 14 тис. грн.

«Тобто, за 4 роки правління Зеленського зросте на 2000-3000 гривень? У 2023 році з урахуванням загальної інфляції, зарплата в армії стане настільки неконкурентоспроможною, що відтік посилиться ще більше. При цьому дефіцит висококваліфікованих спеціальностей стане ще вищим», — констатує експерт.

За його словами, при сьогоденних цінамх зарплата командира роти має бути 40 000 гривень (а не 24 000, як зараз). Рядового – 20 000 — 22 000. І за ці три роки можна було добитися цієї зарплати, утримавши склад на місцях, але не склалося в Україні з керівниками (привіт Хомчаку і Зелі).

«Загальна економічна ситуація в країні підказує нам, що збільшувати бюджет армії тупо нема за що, влада зайнята податковим вибиванням грошей з усіх верств населення (крім Коломойського). Хоча, наприклад, якби з нього вибили вкрадені 1,3 млрд доларів (які Бєня спер у 2014 році, обваливши гривню) і додали до бюджету армії, то вистачило б на два роки зазначених вище зарплат. Але пріоритет президента не в зарплатах військових, як ми вже зрозуміли», — додав Серж Марко.

Експерт звертає увагу, що відсоток зарплатного фонду в загальному бюджеті армії дедалі вищий, а отже дедалі більше грошей, що має йти на закупівлю озброєння, буде йти на зарплати. А отже «Нептуни» та інші ракети армія отримає не скоро.  

Т

Коментарі

Інші новини по темi