Повідомити про помилку

Казахстан: Токаєв анонсував виведення військ ОДКБ

11 січня 2022 11:56
Події
views 879
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомляє DW з посиланням на заяву президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва в нижній палаті парламенту Мажилісі у вівторок, 11 січня.

Токаєв оголосив про завершення так званої миротворчої операції країн ОДКБ в Казахстані. Він запевнив, що виведення військ з країни розпочнеться через 2 дні та триватиме 10 днів. Відтак іноземні війська мають залишити країну до 23 січня.

Одночасно Токаєв призначив нового прем'єр-міністра Казахстану, ним став 49-річний Аліхан Смаїлов, який з травня 2020 року обіймав посаду першого заступника прем'єр-міністра. Його кандидатуру вже затвердив парламент.

Новому прем'єру Токаєв доручив подати протягом трьох тижнів програму дій уряду. Зокрема, він наголосив на необхідності реформування системи держуправління та підвищення ефективності діалогу влади з громадянами.

Токаєв також пообіцяв подати під час послання народу у вересні новий пакет політичних реформ у Казахстані.

Також Токаєв зробив популістичну заяву. За його словами зарплати чиновників не будуть підвищувати протягом 5 років.

«Вважаю за можливе оголосити п'ятирічний мораторій на підвищення заробітних плат у членів уряду, акимів регіонів та депутатів„, — сказав Токаєв. Рішення президент обґрунтував тим, що зарплата у цих чиновників «цілком достатня».

Затримання протестувальників у країні продовжуються. За добу в країні арештували близько 2 тис. людей. Загальна кількість затриманих наблизилась до 10 тис. Про це повідомляє  Telegram-канал Orda.kz з посиланням на дані МВС країни.

За даними прес-служби президента, в Казахстані розпочато 412 досудових розслідувань, пов'язаних із протестами та заворушеннями на початку січня.

Нагадаємо, протягом 10 січня стало відомо про смерть трьох високопоставлених чиновників силових відомств Казахстану. З будинку власного дому випав полковник КНБ (аналог СБУ) Азамат Ібраєв.

Також знайшли застреленим генерала поліції Жаната Сулейменова, якому загрожував трибунал за дії під час протестів. Він був начальником поліції в Жамбильській області, де багато поліцейських перейшли на сторону протестуючих.

Також казахські ЗМІ повідомили про смерть від інфаркту заступника начальника управління поліції Турксибського району міста Алмати Таната Назанова.

 

Коментарі

Інші новини по темi