Повідомити про помилку

Два члени ОДКБ влаштували перестрілку з танками на кордоні

27 січня 2022 23:27
Події
views 1847
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

27 січня два члени ОДКБ — Киргизстан та Таджикистан влаштували стрілянину на неделімітованій частині кордону.

Киргизьке видання 24.kg повідомляє про чотирьох поранених військових.

«За оперативними даними координатора з питань охорони здоров'я Баткенської області Арзибека Борубекова, чотирьох постраждалих (військових – ред.) двома машинами швидкої допомоги Баткенського обласного центру сімейної медицини везуть із села Кок-Таш до Баткенської обласної об'єднаної лікарні„, — йдеться у повідомленні.

У МОЗ країни уточнили, що військові отримали осколкові поранення.

Тим часом МНС країни повідомило про евакуацію прикордонних сіл Ак-Татир, Орто-Боз, Жака-Орук, Уч-Добо, Ак-Сай, Таш-Тумшук, Самаркандек Баткенського району і сіл Максат, Кулунду, Сада, Лейлекського району.

З таджикського боку не було офіційних коментарів.

ASIA Plus із посиланням на джерела повідомляє, що одна людина загинула в ході конфлікту в селі Сомоніон Таджикистану, ще одинадцять людей — 3 цивільні та 8 військовослужбовців — дістали поранення та доправлені до лікарні.

Тим часом на кордоні двох країн після короткого затишшя, протягом якого сторони не пішли на переговори, відновилися сутички.

Киргизька сторона звинувачує таджиків у зриві домовленостей, та стверджує, що той перекидає танки до кордону.

Станом на 20:20 за Києвом (00:20 28 січня за Бішкеком) сторони відновили бої в місцевостях Кочо-Бою і Дахма.

«На кордоні між Киргизстаном та Таджикистаном справжні бойові дії із застосування бронетехніки з таджикського боку, та Байрактарів з киргизького.  Зіткнення поновились після того як Таджикистан порушив умови перемир'я„, — коментують ситуацію у Центрі Близькосхідних досліджень при Інституті сходознавства НАН України.

Загальна протяжність кордону між Киргизстаном і Таджикистаном становить 970 кілометрів. З них 519 кілометрів уточнено та узгоджено. Роботу міжурядової комісії, призупинену останніми роками, було відновлено після квітневого конфлікту. За підсумками її роботи узгоджено 48 кілометрів лінії кордону.

Через спірні ділянки на кордоні між Киргизстаном і Таджикистаном часто відбуваються конфлікти. Останній з них, що стався 28 квітня -1 травня, забрав життя 36 людей, з них двоє дітей. Більш як 180 дістали поранення.

Коментарі

Інші новини по темi