Повідомити про помилку

Нові пункти у платіжках чернігівців: абонплата за тепло і забезпечення доставки гарячої води

20 грудня 2021 17:50
Події
views 1680
shares 8
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Абонплата за тепло, гарячу воду і плата за забезпечення доставки гарячої води. Такі нові графи у платіжках чернігівців з'явилися цього місяця. Сталося це через законодавчі зміни, пояснила заступниця голови правління «Облтеплокомуненерго» Ірина Штипа. З її слів тепловики виконують Закон «Про житлово-комунальні послуги».

«Ми всі є співвласниками житлового будинку, там є загальна система опалення, загальна система водопостачання, і за функціонування цих систем ми повинні сплачувати. Саме так передбачено методикою порядку розподілення послуг у житловому будинку. Методика дозволяє розподілити кількість послуги, що надійшла до будинку, між всіма споживачами. Тепер є 3 складових постачання теплової енергії: та, що використовується для опалювання приміщень, та, що для місць загального користування (горища, під'їзди, підвали), та, що для функціонування мереж опалення. Саме ці позиції нині споживач зможе побачити у платіжці„, — пояснила Ірина Штипа.

Вона зазначила: це не змінює загальний обсяг, спожитий житловим будинком. Його розподіляють між вказаними складовими. Тобто, в цій частині для споживача нічого не зміниться.

У платіжках з'явилися дві фіксовані суми абонентської плати  27,85 за тепло і 18,24 за гарячу воду. Ще одна сума, яку споживач платитиме за забезпечення доставки гарячої води залежить від того, скільки її використали мешканці будинку у січні минулого року та площі квартири.

«У кожного будинку це окремий обсяг, тому і плата буде для кожного будинку окрема. Але вона буде рівномірно розподілятися між квадратними метрами кожного приміщення. Абонентська плата не залежить від цього. Абонентська плата розрахована на один особовий рахунок, незалежності від площі житлового приміщення і кількості осіб, які в ньому зареєстровані», —
пояснює Штипа.


Істотна новація – плата за абонентське обслуговування. Вона включає втрати, пов'язані з адмініструванням послуг, з їх розподілом в житловому будинку, з нарахуванням та стягненням плати, а також за обслуговування комерційних приладів обліку теплової енергії, що встановлені у багатоповерхівках.

«Але раніше ми з вами у платіжному документі бачили внески за обслуговування приладів обліку теплової енергії. У нас був такий розділ: „Внески“. Сьогодні це плата за абонентське обслуговування».

Останньої складової може не бути у тих, хто живе в необладнаному такими лічильниками житлі. Відповідно розмір плати за абонентське обслуговування буде іншим.

Ірина Штипа підкреслила: у платіжках вже не фігуруватиме внесок за обслуговування приладів обліку. Тепер все включено в абонентську плату. Гарна новина: на останню поширюється дія пільг та субсидій.

Але є і погана: тарифи не зросли, а платити за обслуговування мереж гарячої води тепер треба всім, навіть тим, хто гріє воду бойлером, каже в.о. начальника служби «Теплозбут» Чернігівської ТЕЦ В'ячеслав Крупнов.


«Споживачі, які тимчасово відключені, або мають бойлери, також зобов'язані сплачувати за послуги функціонування внутрішньобудинкових мереж. Наше підприємство повинне утримувати в належному стані мережі гарячого водопостачання, щоб надавати послугу, щоб споживач міг відкрити кран і отримувати гарячу воду», — пояснює Крупнов.

Як сказала Ірина Штипа, відключитися від централізованого гарячого водопостачання, щоб не сплачувати за ці послуги, неможливо.

Коментарі

Інші новини по темi