Повідомити про помилку

Рада підтримала підвищення акцизів на алкоголь та податок на авто вартістю понад 1, 3 млн грн

30 листопада 2021 17:42
Політика
views 403
shares 34
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

«Ухвалення закону дозволить стуттєво збільшити надходження до держбюджету, які будуть спрямовані на підвищення зарплат медикам, збільшення витрат на оборону, реалізацію інших надважливих для країни програм», — зазначив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Документ збільшує ставки акцизного податку на алкогольні напої та екологічного податку на 5%, а ставку рентної плати за користування надрами в цілях, не повʼязаних з видобуванням корисних копалин, — на 14,5%. Запроваджується 3,2% акцизу на продаж «зеленої» електроенергії.

Також закон запроваджує податок за ставкою 18% доходів, отриманих від продажу протягом року третього та наступних об'єктів нерухомості.

Окрім того, запроваджується оподаткування автомобілів середнього класу. Це автомобілі не старше пʼяти років, середня ринкова вартість яких становить 1,3 мільйона гривень (200 мінімальних зарплат). Ставка податку в розрахунку на календарний рік — 25 тисяч гривень за кожен легковий автомобіль.

Також закон скасовує пільгу для підприємств на сплату податку на землю, дозволяє повертати податок на додану вартість з експорту товарів лише після зарахування виручки на банківський рахунок компанії. До того ж документ розширює повноваження податкових органів.

Також документ передбачає збільшення ставки єдиного податку 4 групи для сільських угідь, де знаходяться будинки для птахівництва з 0,95 до 50 НДО.

«Ця правка стосуватиметься хіба що розведення папуг, оскільки свійський птах тепер не на єдиному податку», — прокоментував законопроект нардеп «Голосу» Ярослав Железняк.

«Рентну плату для залізної руди не зменшуватимуть на вартість логістики (доставка до Китаю). Також незмінною залишається ставка ренти для марганцевих руд», — додав він.

З документу прибрали правки про підвищення вартості ліцензій на оптову торгівлю тютюновими виробами (з 500 тис. до 1,5 млн.) та на оптову торгівлю рідинами для електронних сигарет (з 780 грн. до 50 тис. грн.) не буде.

«Використання системи відстеження при реалізації або іншому переміщенні підакцизки, так званого Track And Trace, тепер скасовується», — зазначив Железняк.

Оподаткування сільського господарства. Законопроєкт впроваджує нову систему оподаткування сільгоспвиробників. Ним впроваджується «мінімальне податкове зобов'язання» — це сума податків, яку кожен власник сільськогосподарської землі має за замовчуванням сплачувати до бюджету (ця сума складає близько 5% від вартості землі на рік). 

Тобто, якщо сума всіх податків (податку на землю, податку на прибуток, єдиного податку тощо) які сплачує сільгоспвиробник буде меншою за МЗП, то йому доведеться доплатити різницю.

Інша норма стосується оподаткування городини, вирощеної на земельній ділянці. Законом №5600 депутати зобов'язали сплачувати податок на доходи фізосіб (18%) у разі, якщо отриманий від продажу продуктів дохід перевищить 12 мінімальних зарплат. У 2021 році це 72 тис грн, у 2022 році – 78 тис грн.

Зазначимо, 1 липня 2021 року цей законопроект ухвалили в першому читанні. До другого читання депутати внесли понад 11 тисяч правок — переважно для затягування розгляду документа.

Коментарі

Інші новини по темi