Повідомити про помилку

Нобелівську премію миру присудили росіянину та філіппінці

8 жовтня 2021 14:58
Події
views 248
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомляє Нобелівський комітет. 

Лауреатами Нобелівської премії миру стали філіппінська журналістка Марія Ресса та головред «Нової газети» Дмитро Муратов.

«Ресса використовує свободу вираження поглядів, щоб викрити зловживання владою, застосування насильства та зростаючий авторитаризм у своїй рідній країні, Філіппінах. У 2012 році вона стала співзасновницею медіакомпанії журналістських розслідувань Rappler„, — заявили у комітеті.

Зокрема, Ресса критикувала скандальну та криваву кампанію режиму чинного президента Родріго Дутерте щодо боротьби з наркотиками. У 2018-му журнал Time визнав її людиною року поряд з іншими журналістами, які борються з фейковий новинами у всьому світі.

У Нобелівському комітеті наголосили, що інший лауреат, росіянин Дмитро Муратов, «упродовж десятиліть захищає свободу слова в Росії у дедалі складніших умовах».

Муратов був одним із засновників незалежної «Новой газеты» в 1993 році. Від часу заснування видання публікувало критичні статті про корупцію, насильство з боку поліції, незаконні арешти, фальсифікацію на виборах та діяльність «фабрик тролів».

«Незважаючи на вбивства та погрози, головний редактор Муратов не відійшов від незалежної політики газети. Він послідовно обстоював право журналістів писати все, що вони хочуть, і про що завгодно, за умови відповідності професійним та етичним стандартам журналістики„, — зауважили у комітеті.

Муратов намагався брати участь у політиці: у 2009 та 2011 брав участь у виборах від політичної партії «Яблоко», проте без успіху.

У 2014 році журналіст підписав звернення проти політики російської влади у Криму, а у 2020-му — лист на підтримку протестів у Білорусі.

На цю премію претендувало 329 кандидатів, в тому числі 95 організацій. 

У 2020 році  Нобелівський комітет вирішив присудити премію миру Світовій продовольчій програмі (World Food Programme) «за зусилля, спрямовані на боротьбу з голодом, за внесок у поліпшення умов для миру в районах, що постраждали від конфліктів, і за те, що вона діє як сила, що сприяє запобіганню використанню голоду як зброї війни та конфліктів».

Коментарі

Інші новини по темi