Повідомити про помилку

П'ятий катер типу «Айленд» у ВМСУ отримав ім'я загиблого морпіха

15 листопада 2021 22:04
Зеленський
views 395
shares 11
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Відповідний указ 15 листопада підписав президент Володимир Зеленський.

Указом п'ятому патрульному катеру типу айленд 30 дивізіону надводних кораблів Військово-Морських Сил Збройних Сил України присвоюється ім'я Героя України В'ячеслава Кубрака.

«З метою увічнення пам'яті про Героя України прапорщика Вячеслава Кубрака, його мужність та героїзм, незламність духу, виявлені під час захисту незалежності та територіальної цілісності України, зважаючи на зразкове виконання покладених завдань особовим складом 30 дивізіону надводних кораблів Військово-Морських Сил Збройних Сил України, постановляю:

1. Присвоїти патрульному катеру (бортовий номер Р194) 30 дивізіону надводних кораблів Військово-Морських Сил Збройних Сил України ім'я Героя України прапорщика Вячеслава Кубрака та надалі іменувати цей катер — патрульний катер „Вячеслав Кубрак«, — йдеться в тексті указу.

Володимир Кубрак народився у 1986 році в селі Миролюбівка на Херсонщині.

Брав участь у миротворчій місії сил ООН у Косово. 

2008 року у складі інженерно-саперного загону 17-ї танкової бригади ліквідовував наслідки вибухів на 61-му арсеналі ЗСУ в Лозовій, розміновував прилеглі території з 2009 по 2012 рік. Одного разу прибув представник Генерального штабу та захотів на власні очі побачити чим займаються сапери — на об'єкт повіз В'ячеслав Кубрак гусеничною технікою ІМР-2. При проїзді через небезпечну ділянку під машиною вибухнула міна 82-го калібру; Кубрак зазнав контузії.

Перед окупацією Криму Москвою проходив службу на півострові, в 36-й бригаді. У складі бригади двічі брав участь у міжнародних військових навчаннях „Сі Бриз“.

Після окупації Криму російськими військами вийшов на материкову частину України. Прапорщик, командир інженерно-саперного взводу 36-ї бригади.

З вересня 2014 року виконував завдання у Приазов'ї; бойове хрещення прийняв поблизу селища Гранітне, відразу потрапили під шквальний вогонь російської важкої артилерії та „градів“. Друге відрядження також провів у секторі „М“.

Поблизу селища Лебединське разом з солдатами зняв міни росіян та виставив їх на ті маршрути, якими мала рухатися ДРГ; для багатьох окупантів той ранковий похід був останнім.

2016 року взвод В'ячеслава Кубрака першим вступив на східну околицю Широкиного. У 2017 році став героєм сюжету „Військового телебачення“ — про саперів на фронті. На його особистому рахунку не одна сотня бойових розмінувань.

8 жовтня 2019 року під час виконання бойового завдання з проведення інженерної розвідки в зоні боїв зазнав мінно-вибухового поранення внаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої.

11 жовтня 2019-го помер в Обласній клінічній лікарні ім. Мечникова.

Звання героя України отримав посмертно у 2020 році.

Коментарі

Інші новини по темi