Повідомити про помилку

Військові керівники НАТО провели екстрену зустріч для обговорення викликів у сфері безпеки

7 грудня 2021 14:25
Події
views 447
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Начальники генеральних штабів збройних сил країн НАТО провели віртуальну зустріч для обговорення викликів у сфері безпеки. Серед питань була і ситуація біля кордонів України. Про це йдеться в інформації, що оприлюднена на сайті НАТО.

«30 начальників штабів країн-союзниць зібралися 6 грудня на віртуальну зустріч Військового комітету для обговорення безпекових викликів, що постають перед Альянсом, у всіх оперативних просторах та в усіх географічних регіонах», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, військові керівники НАТО вислухали інформацію верховного головнокомандувача Об'єднаних збройних сил НАТО, а також помічника генерального секретаря НАТО з розвідки та безпеки.

«Начальники штабів обмінялися інформацією для досягнення спільного розуміння з метою посилення політики безпеки й оборони Альянсу. Метою зустрічі було розвинути прозорість серед союзників та узгодити поточні дії на національному рівні та на рівні Альянсу», – наголошується в оприлюдненому повідомленні.

Як пояснили в штаб-квартирі Альянсу, зустріч начальників штабів відбулася позачергово.

«Ми зазвичай маємо кілька регулярних зустрічей начальників штабів на рік, але ця зустріч була позачерговою. Так, вони обговорювали ситуацію, що склалася навколо кордонів України, але не лише її. Завданням було оцінити обстановку у ширшому контексті. Тому що, якщо акцентувати увагу лише на одній темі (російського – ред.) військового нарощування навколо України, можна упустити інші важливі деталі», – зауважив у коментарі агентству офіційний представник Альянсу.

За інформацією джерела, одним із головних завдань цієї зустрічі був обмін інформацією та досягнення спільного розуміння ситуації, а також погодження спільної позиції та спільних дій. Така координація є важливою, оскільки у цьому контексті дії та національні заходи будь-кого із союзників по НАТО можуть сприйматися як дії Альянсу в цілому.


Відповідаючи на уточнююче запитання, офіційний представник НАТО наголосив, що вчорашня віртуальна зустріч військових керівників НАТО жодним чином не була пов'язана з підготовкою до переговорів між президентом США Джо Байденом та російським керівником Володимиром Путіним, що мають відбутися вже цього тижня.

«Ні, ці речі жодним чином не пов'язані. Начальники штабів обговорювали суто військові аспекти реагування на ситуацію з безпеки, у широкому контексті. Нашим головним завданням було провести обмін інформацією, що мають країни-союзниці, та скласти об'єднану картину того, що відбувається», – повідомило джерело.

Як повідомлялося, Військовий комітет НАТО є головною військовою структурою НАТО, яка розробляє та надає на розгляд політичного керівництва Альянсу та країн-членів рекомендації із військових аспектів спільної політики стримування й оборони, щодо посилення безпеки та стійкості кожної з країн-членів тощо, а також в рамках імплементації рішень стосовно проведення операцій та місій під егідою НАТО.

Очолює Військовий комітет представник Нідерландів адмірал Роб Бауер, який 25 червня поточного року прийняв повноваження на цій посаді від британського маршала авіації Стюарта Піча.

Коментарі

Інші новини по темi