Повідомити про помилку

Нацрада ухвалила відібрати ліцензію в телеканалу Мураєва

4 листопада 2021 20:27
Політика
views 3786
shares 16
comments 2
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомляється на сайті Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

«4 листопада Нацрада розглянула результати позапланових перевірок ТОВ „НАШ 365“ (супутниковий телеканал „НАШ“) і ТОВ „Наша Прага“ (супутниковий телеканал „Максі-ТВ“), якими проаналізувала ефір компаній за 28 – 31 липня і 1 – 2 серпня цього року. У ці дні ліцензіати неодноразово поширювали передачу „Важливе“ за участі Олени Бондаренко, яка припустилася висловлювань ворожнечі до тієї частини населення країни, що розмовляє українською мовою. Регулятор звернеться до суду про анулювання ліцензії ТОВ „НАШ 365“, до  ТОВ „Наша Прага“ застосовано штрафну санкцію в розмірі 25% суми ліцензійного збору», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що виробником телепередачі «Важливе», як показав копірайт у кінці телепередачі на «Максі-ТВ», є ТОВ «НАШ 365» на замовлення ТОВ «Наша Прага».

Передачу транслювали на обох телеканалах у прямому ефірі 28 липня, а далі в наступні дні – ще сім разів у повторі без будь-якої редакційної модерації.

«Гостя програми використала у своїй промові українофобну лексику – „украиноязычные насильники“, „русскоязычных граждан… не признают… никем…, это непонятно кто“, „не русскоязычные забирали права у украиноязычных граждан, а всегда это было в отношении русскоязычных граждан. Т.е. всегда ущемляли права только одной большой языковой общины“, „не останется тех, кто должен говорить на этом языке“. Агресивні дії, „языковое насилие“, „языковая дискриминация“, позбавлення прав однієї частини громадян України ("русскоязычных граждан») приписувалося тій частині громадян України, яка володіє і використовує у спілкуванні українську мову", — наголосили у регуляторі.

В Нацраді зазначили, що формат передачі (інтерв'ю) не позбавляє працівників телерадіоорганізацій обов'язку дотримуватися норм законодавства про припинення правопорушення в ефірі.

"Крім того, статути ліцензіатів передбачають вимогу до працівників телерадіокомпаній щодо об'єктивності, точності, неупередженості та збалансованості подання інформації. Натомість ведучі Артем Нікіфоров і Ангеліна Пичик не намагалися збалансувати однобічність висловленої О. Бондаренко під час інтерв'ю позиції.  Під час повторної трансляції передачі в запису працівники телерадіоорганізацій також не вжили заходів, щоб припинити правопорушення", — зауважили у Нацраді.

Регулятор підкреслює, що у висловлюваннях Бондаренко було використано технологію розпалювання ворожнечі, непропорційне звинувачення, негативну стереотипізацію та створення негативного образу України та українців в очах світової спільноти, а також залякування фейковими погрозами.

"Також мали місце демонстрація зневаги до державної мови України і як наслідок — до української державності, приниження національної честі та гідності, оскільки відбулося ототожнення опанування та використання української мови з антисоціальною поведінкою і злочином", — йдеться в повідомленні.

У ньому уточнюється, що факти публічних висловлювань в ефірі ТОВ "НАШ 365" з ознаками мови ненависті Національна рада фіксувала вже неодноразово, за це компанія отримувала штрафну санкцію.

"Тому своїм сьогоднішнім рішенням регуляторний орган визнав ще і факт неусунення ліцензіатом порушення  абзацу четвертого частини другої статті 6 закону України "Про телебачення і радіомовлення" після застосування санкції штрафу. Керуючись частиною тринадцятою статті 72 закону України "Про телебачення і радіомовлення", Національна рада ухвалила звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії ТОВ "НАШ 365", – резюмують у регуляторі.

 

Коментарі

Інші новини по темi